Trafikte “tavan”a devam, prime yüzde 5 zam

Trafikte “tavan”a devam, prime yüzde 5 zam

Zorunlu trafik sigortasında geçen yıl Nisan ayında yürürlüğe giren ve yıl sonuna kadar uygulanması öngörülen “tavan prim” uygulaması 2018 yılında da devam edecek. Trafik sigortası azami primlerine de 1 Ocak 2018’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 5 yapıldı.

Hazine Müsteşarlığı’nın yayımladığı “2018 Yılında Uygulanacak Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Primlerine İlişkin Genelge”yle, trafik sigortasında geçen yılın Nisan ayında yürürlüğe konan azami prim uygulamasının devam edeceği, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 2017 Aralık ayı azami primlerinin yüzde 5 arttırılacağı duyuruldu.

Buna göre, trafik sigortasında İstanbul’da dördüncü basamaktaki (ilk kez trafiğe çıkan araçlar) özel otomobilde azami trafik sigortası primi 1007 TL oldu. İstanbul’da otomobilde yedinci basamakta prim 554, altıncı basamakta 705, beşinci basamakta 856 TL’yi aşamayacak. Üç yıl üst üste tazminat ödemesine neden olmuş (birinci basamak) hasarlı araçlar için en yüksek prim ise 2517 TL olarak belirlendi.

Mehmet Şimşek

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 25 Aralıkta Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, geçen yılın Nisan ayında zorunlu trafik sigortalarında azami prim, Temmuz ayında da yüksek riskli araç grubunun prim ve hasarlarını tüm sigorta şirketlerine dengeli bir şekilde dağıtılmasını öngören Riskli Sigortalılar Havuzu uygulamasının başlatıldığını anımsattı. Bu iki uygulamayla sigortalıların, kanunen yaptırmakla zorunlu oldukları trafik sigortalarına makul primlerle rahatça erişebilir hale geldiğini belirten Şimşek, “2017 yılı Kasım ayı itibarıyla trafik sigortalarındaki ortalama prim, uygulama öncesi 2017 mart ayına göre nominal olarak yaklaşık yüzde 19, reel olarak yüzde 28 düştü” dedi.

Sigorta şirketlerinin zorunlu trafik sigortası branşındaki mali durumlarının Hazine Müsteşarlığı tarafından izlendiğini dile getiren Şimşek, zorunlu trafik sigortası sisteminin sürdürülebilirliğinin büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.

Devamı için: Sigorta Dünyası dergisi 12.,13.,14. syf