Ön ödemeli konut satışına “bina tamamlama sigortası” güvencesi

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ön ödemeli konut satışlarında müteahhitlerin projeleri tamamlayamadan piyasadan çekilmeleri durumunda, tüketicilerin mağduriyetini güvenceye alan “bina tamamlama sigortası”nın uygulamaya girdiğini açıkladı.

Bakanlık, yaptığı açıklamada, “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun”, “Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik” ve “Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği”nde yapılan düzenlemelerin, satışa başlamadan önce tüketici ödemelerini güvenceye almak için bina tamamlama sigortası yaptırma ya da diğer teminat ve şartları sağlama yükümlülüğü getirdiğini anımsattı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bina tamamlama sigortasına ilişkin genel şartlar, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğünce yayımlanarak 16 Mart 2015’te yürürlüğe girdi ancak sigorta ürününden ziyade banka ürününe benzemesi nedeniyle ürünün hazırlık ve uygulamaya girme süreci beklenenden daha uzun bir zaman aldı. Yapılan girişimler neticesinde bina tamamlama sigortası, sektör tarafından uygulanmaya başlandı. Ön ödemeli konut ve devre tatil satışlarında tüketici ödemelerini teminat altına alacak, teminat türlerinden biri olan bina tamamlama sigortası poliçeleri düzenlenmeye başlandı. Bina tamamlama sigortasının, ön ödemeli konut ve devre tatil sektöründe oluşan güven sorununu ortadan kaldıracağı, ayrıca konut geliştiricileri tarafından satışları özendirici bir araç olarak kullanılabileceği düşünülüyor.”