Mehmet Şimşek: Sigorta şirketleri tavan prim uygulamasından ciddi zarar etti

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, tavan fiyat uygulaması nedeniyle sigorta şirketlerinin ciddi ölçüde zarar ettiğini belirterek sistemi gözden geçirmek zorunda kalacaklarını söyledi.

NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, trafik sigortasındaki zararın sürdürülebilir olmadığına dikkat çekerek, “Kimse zarar ettiği bir sektörde çalışmak istemez” dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, konuya ilişkin şunları söyledi: “Sektörle bir araya geldik. Sektör tavan fiyattan ciddi zarar etti, bu sürdürülebilir değil. Geçen sene reel olarak primlerde düşüş yaşandı. Biz oturup sistemi gözden geçirmek zorunda kalacağız. Sık sık kaza yapanların daha yüksek prim ödemesi kaçınılmazdır. Öngörülebilirliği daha nasıl artırabiliriz. Biz birkaç boyutlu çalışıyoruz. Düzenlemeler çok net olacak. Hiç kimse zarar ettiği bir sektörde çalışmaz. Hazine olarak sürdürülebilirlikle makul prim konusunu dengelememiz lazım. O yönde çalışmalar devam edecek.”

 

“BES’te dünyanın en cömert desteği Türkiye’de”

Bireysel emeklilik sistemine ilişkin de bir değerlendirme yapan Şimşek, otomatik katılım uygulamasında düzenleme yapacaklarını, halen iki ay olan çıkış süresinin altı aya çıkarılacağını açıkladı. Sistemdeki devlet teşviklerine değinen Şimşek, bireysel emeklilikte dünyanın en cömert desteğinin Türkiye’de olduğunu savundu.

Şimşek, “Meclis’teki tasarıda bir iki düzenleme yapıyoruz. İlk 2 ayda çıkış izni vardı biz onu 6 aya kadar çıkma imkânı sunuyoruz. Vatandaşımız bu hususu iyi değerlendirirse dünyanın en cömert desteği. Mevduat faizi yüzde 12 civarı diyelim biz yüzde 25 veriyoruz. Otomatik katılımda şöyle bir adım attık. Varlıklar nereye yatırılacak biz onu şekillendirdik. Minimum yüzde 10-12 civarında getiriden bahsediyorsunuz. Yüzde 25 devlet, yüzde 10-12 öbür kaynaktan gelir elde edilecek. Böyle bir getiri var mı? Risk son derece düşük. ‘Zaten gelir düşük nereden tasarruf edeceğiz’ deniyor. Bu bir alışkanlık meselesi. Bizdeki asgari ücret dünyanın birçok ülkenin üzerindedir. Biz reel olarak ciddi bir şekilde artırdık. Eğer bugün bir Hindistan’da tasarruf oranı yüksekse geliri yüksek olduğu için değildir. Orada bir alışkanlık vardır. Çin’de 100 liralık gelire karşılık 48 lira tasarruf edilmiş. Gelişmekte olan ülkelerde 100 liranın 32 lirası tasarruf ediliyor. Tasarruf oranlarının artması bence bir alışkanlık meselesidir” dedi.