Allianz Grubu, 2017’yi 126,1 milyar avro gelirle kapattı

Allianz Grubu gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 3 artırarak 126,1 milyar avroya yükseltti. Faaliyet kârını yüzde 0,4 artışla 11,1 milyar avroya çıkaran Allianz, 2017 yılı için belirlediği hedeflere ulaştı.

2017 yılı sigorta sektörünün doğal afetler sebebiyle en çok zarar yazdığı yıl olarak kayıtlara geçerken, büyük ölçüde bu sebepten dolayı hayat dışı sigorta segmentinin faaliyet kârında yüzde 7,5’lik bir düşüş görüldü. Kaliforniya’da çıkan büyük çaplı yangınlar, Harvey, Irma ve Maria kasırgaları ile Avrupa’daki fırtınalar dolayısıyla 2016’da 700 milyon avro düzeyinde olan doğal afet hasarları, 2017 yılında 1,1 milyar avroya ulaştı. Hissedarlara ait net kâr yüzde 2,3 gerileyerek 6,8 milyar avro olarak gerçekleşti.

“Grup, muazzam bir sermaye gücü elde etti”

Allianz, 2017’de de müşteri bağlılığı ve deneyimi performansını artırmayı sürdürdü. Grup iş kollarının Net Tavsiye Skoru (NPS) yerel pazarları geride bırakarak yüzde 5 artışla yüzde 60’a yükseldi. Liderliğin, performansın ve şirket kültürünün ölçüldüğü Performans Kültürü Endeksi (IMIX) yüzde 2’lik artışla yüzde 72’ye çıktı.

Söz konusu göstergelerin, Allianz’ın müşterilerine hizmet sunmak ve çalışanlarıyla güçlü bağ kurmak için gösterdiği çabaların sonucu olduğunu dile getiren Allianz SE CEO’su Oliver Baete, “Grup, 2017 için belirlemiş olduğu performans hedeflerine ulaştı; muazzam bir sermaye gücü elde etti ve hisse geri alımlarıyla hissedarlarına 3 milyar avro ödeme yaptı. Bu başarılar, büyük oranda Allianz çalışanlarının olağanüstü çabaları ve yenilenme ajandasında belirlediğimiz amaçları gerçekleştirme konusunda sergiledikleri kararlılık sayesinde gerçeğe dönüştü. Allianz, Birleşik Krallık’ta LV= ile sigortacılık alanındaki iş birliği gibi önemli stratejik atılımlar yaptı ve Afrika gibi hızlı büyüyen pazarlarda genişlemesini sürdürdü. Aynı zamanda Euler Hermes’teki payımızı yüzde 90’ın üzerine çıkararak elementer sigortalardaki varlığımızı güçlendirdik” dedi.

Geçen yıl meydana gelen kasırgalar, fırtınalar ve büyük yangınların sigorta sektörüne ciddi darbe vurduğunu söyleyen Baete, “2017, sigorta sektörü için, doğal afetler nedeniyle yapılan ödemeler bakımından en maliyetli yıl oldu. Müşterilerimizin tekrar ayağa kalkmalarına yardımcı olmak için var gücümüzle çalıştık. Bu işimizin bizi en çok motive eden yönü. Sadece doğal afetler nedeniyle müşterilerimize yaklaşık 1,1 milyar avro tazminat ödedik” diye konuştu.