Willis Tower Watson IFRS 17’yi anlattı

Willis Towers Watson Türkiye Sigorta Danışmanlığı ve Teknoloji İş kolu, gerçek anlamda uluslararası sigorta muhasebe standartlarını temsil eden, sigorta muhasebesinde en köklü değişikliklerden biri olarak tanımlanan IFRS 17 uygulamalarını değerlendirmek üzere Türkiye sigorta sektörünün önde gelen şirketleriyle bir araya geldi.

IFRS 17 etkinliğine, Willis Towers Watson Londra ofisinden, konuşmacı olarak katılan Matthew Ford – Londra ofisi yöneticisi ve IFRS 17 Hayat Sigortaları İş Kolu Lideri – IFRS 17 uygulamalarının getireceği değişiklikleri ve bu değişimlerin kurumlara etkisi hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Sunumunda, IFRS 17 nedeniyle finansal raporlamada oluşacak değişikliklerle ilgili iletişimin önemine değinen Matthew Ford, raporlamadaki değişimin iş kollarına yönelik etkileri, kurumsal uygulama ve planlama süreçlerini paylaştı.

Etkinliğinin diğer konuk konuşmacısı olan John Morley – Süreçler ve Unify Global Ürün Lideri – IFRS 17’nin getireceği veri, süreç ve sistem değişikliklerinden bahsetti. Willis Towers Watson’ın kurumsal yazılım çözümleri hakkında bilgi veren John Morley, Willis Towers Watson’ın öteki sigortacılık yazılımlarının etkin ve hızlı bir şekilde süreci işletmesini sağlayan Unify yazılımıyla uygulama ve planlama süreçlerinde sağlıklı veri, süreç ve sistem adaptasyonu sağlanabildiğini vurguladı.

Willis Towers Watson Türkiye Sigorta Danışmanlığı ve Teknoloji İşkolu Kıdemli Danışmanları Özay Yarkın ve Emrah Gökmen, Türkiye uygulamaları ve sektörde yaşanabilecek sorunları konu alan sunumlarını konukların aktif katılımını sağlayarak yaptılar. Sunum içinde sorulan sorulara gerçek zamanlı oylama sistemiyle yanıt veren konuklar, Türkiye sigorta sektörünün IFRS 17’yi nasıl değerlendirdiğini ortaya koydu.

IFRS 17’nin sigorta muhasebesi uygulamalarında yapılan değişikliklerden çok daha fazlası olduğunun altını çizen Willis Towers Watson Türkiye Sigorta Danışmanlığı ve Teknoloji işkolu lideri Evrim Köksal Arkut, “IFRS 17’nin sınıflandırma, tanıma, ölçme ve sunum hakkındaki kurallar mekaniğinin ötesine geçtiğini ve sigorta şirketlerinin faaliyetlerini merkezinden etkilediğini” belirtti. “Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nın ne zaman IFRS17’ye uyarlanacağı ile ilgili zaman planı oluşturulurken, yabancı ortaklı şirketlerin ve ana sermayedarı banka olan şirketlerin IFRS 17’nin global zaman planına uymasının beklendiğini, bu nedenle de sigorta şirketlerinin uygulama için sınırlı bir zamanı bulunduğunu” dedi.

 

Analitik brokerlik etkinliği

Öte yandan, Willis Towers Watson Türkiye ve Kurumsal Risk Yönetimi Derneği’nin birlikte düzenlediği Analitik Brokerlik Yaklaşımları etkinliğinde risk yönetiminde yeni teknolojiler ve Willis Towers Watson’ın analitik brokerlik çözümleri değerlendirildi.

Willis Towers Watson’ın güncel teknolojileri kullanarak tasarladığı analitik araçları Kurumsal Risk Yönetimi Derneği’nin (KRYD) değerli kurumsal üyeleriyle paylaştığı etkinlikte, analitik brokerlik stratejileri – yapılan yatırımlar ve sonuçları, sektörel karar alma stratejileri, “büyük veri”nin (big data) verimli kullanımı konuları değerlendirilerek  Willis Towers Watson tarafından geliştirilen analitik brokerlik yazılımının, sigorta satın alma karar aşamasında müşterilerine sağladığı faydalar uygulanan demo ile paylaşıldı.

Etkinliğe konuk konuşmacı olarak katılan Willis Towers Watson Risk ve Analitikleri Uluslararası İş Kolu Lideri- Rob de Jonge, “Gelişen teknolojinin, sigorta ve brokerlik sektörünü etkilediğini ve Willis Towers Watson’ın aktüeryal ve analitik teknolojiler alanında yaptığı yatırımlarla analitik çözüm araçları konusunda lider durumda olduğunu belirtti.” Analitik Brokerlik alanında küresel çözümler gerektiren karmaşık riskler için farklı bir bakışı sunan analitik araçlarla yapılan demoyu sunan Rob de Jonge, “Willis Towers Watson danışmanlarının, büyük veriyi verimli bir şekilde kullanma ve kurumsal riski hızlı-eksiksiz analiz etme konusunda fark yaratan projeler yönettiklerini” sözlerine ekledi.

Etkinliğin ev sahipliğini üstlenen ve açılış konuşmasını yapan Willis Towers Watson Türkiye Kurumsal Risk ve Brokerlik İş Kolu Lideri Tarık Serpil, “Willis Towers Watson olarak önceliğimiz aktüeryal, danışmanlık ve brokerlik becerilerimizi entegre şekilde kullanarak ve yeni teknolojilerden faydalanarak müşterilerimizin başarılarını artırmalarına yardımcı olmak” dedi. Serpil, KRYD ile birlikte düzenlenen etkinlikte “big data” yorumlama becerilerini kullanarak sigortalıların nasıl daha bilinçli sigortalama kararları alabileceğini değerlendirmek istediklerini belirtti.

Yakın zamanda KRYD’ye kurumsal üye olan Willis Towers Watson Türkiye ile ilk etkinliklerini başarılı bir şekilde düzenlediklerini belirten KRYD Başkanı Doğu Özden, “Türkiye’de tüm özel sektör kurumlarını yakından ilgilendiren konular ve bu konulara özel global ve yerel çözümler-uygulamaları değerlendiren etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz. Yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerin konuşulduğu ufuk açan bu etkinlik için Willis Towers Watson Türkiye’ye teşekkür ederim” dedi.