ABD’de ticari siber sorumluluk sigortası piyasası hızla büyüyor

ABD’de siber ticari sorumluluk sigortası hızla büyüyor.

Siber güvenlik firması Verisk’in raporuna göre, ABD ticari siber sorumluluk sigortası pazarının 2020 yılına kadar 6,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Verisk raporu, ticari siber sorumluluk sigortasının yılda ortalama yüzde 20-30 oranında büyüdüğüne işaret ediyor.

Rapor, halen siber riskten arınmış sadece birkaç şirket olduğuna dikkat çekerken, fidye virüsü ve DOS saldırılarının sayısının, tüm kuruluşlar ve endüstriler arasında büyüdüğünü, veri hırsızlığı ve gizlilik ihlallerinin birçok şirket için sürekli bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Rapora göre, büyük şirketlerde siber risk farkındalığı yüksek ancak, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler henüz tehlikenin yeterince farkında değil. Verisk, siber risk sorumluluk sigortası piyasası olgunlaştıkça ve bu sigortanın ticari sözleşmelerin bir parçası haline gelmesiyle bu işletmelerde sigortalılık oranının artacağını vurguluyor.

Kârlı büyüme

Rapora göre, siber sigorta pazarı kârlı bir şekilde büyüyor. Katastrofik risk modelleme firması RMS tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, 2016 yılında bu branşta karlılık oranı yüzde 54,6 oldu. RMS de siber sigorta pazarının, yılda ortalama yüzde 30 büyüdüğünü belirtirken, bazı analistler, pazarın 2025 yılına kadar 20 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşabileceğini tahmin ediyor.

RMS, uzun vadede sadece siber değil, daha geniş bir dijital risk kategorisinde önemli bir büyüme bekliyor. İş dünyası, faaliyetlerini yürütmek için teknolojiye giderek daha fazla bağımlı hale geliyor; bunun sonucunda da sistem arızaları, veri kayıpları ve siber saldırılara karşı giderek daha savunmasız kalıyor.

 Rekabet yoğunlaştı

RMS’ye göre siber sigorta pazarı büyüdükçe bu alandaki rekabet de artacak. ABD’de şu anda, beş sigorta firması siber sigorta pazarının yüzde 60’ını elinde tutuyor. Ancak pazara hızla yeni şirketler giriyor; son iki yılda 140’tan fazla sigorta şirketi siber sigorta poliçesi satmaya başladı.