Sektör ilk dört ayda 18,9 milyar liralık prim üretti

Sigorta sektörü yılın ilk dört ayında toplam 18,9 milyar TL tutarında prim üretti. Hayat dışı branşlarda 16,4, hayatta ise 2,5 milyar liralık prim elde edildi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Nisan sonu prim üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, sektör bu dönemde toplam 18 milyar 946 milyon TL’lik prim üretimi gerçekleştirirken, üretim geçen yılın aynı dönemine göre nominal bazda yüzde 17,8, reelde ise yüzde 6,3 oranında arttı.

Prim üretiminde en yüksek artış yüzde 45,3’le zorunlu trafik sigortasında görüldü. Bu branşta Nisan sonu itibarıyla toplam 4,7 milyar TL’lik prim elde edildi. Trafik sigortasında geçen yılın Nisan ayında taban prim uygulamasına geçilmesiyle primler hızla düşmeye başlamıştı.

Prim üretiminde kaza, su araçları sorumluluk, kefalet, hukuksal koruma ve destek branşları haricinde bütün branşlarda reel büyüme gerçekleşti. Üretim, sağlık dalında yüzde 21,4, kaskoda yüzde 16,4, nakliyatta yüzde 18, yangın ve doğal afetler dalında yüzde 11, genel zararlar dalında yüzde 16,8 oranında büyüdü.

 

Üretimde lider değişmedi

Allianz Sigorta ilk dört ayda gerçekleştirdiği 1 milyar 953 milyon TL’lik prim üretimiyle bu alandaki liderliğini sürdürdü. Anadolu Sigorta 1 milyar 906 milyon TL’lik üretimle ikinci, Aksigorta 1 milyar 179 milyon TL ile üçüncü sırada yer aldı. Prim üretiminde dördüncü sırada 1 milyar 74 milyon TL’lik prim üretimiyle Axa Sigorta, beşinci sırada 998 milyon TL ile Ziraat Sigorta yer alıyor.

Bu dönemde ilk beş şirket arasında prim üretimini en hızlı arttıran şirket yüzde 54,4’lük büyümeyle Aksigorta oldu. Anadolu Sigorta’nın üretimi yüzde 22, Ziraat Sigorta’nın yüzde 21,8, Allianz Sigorta’nın yüzde 9,2, Axa’nın yüzde 4,3 arttı.