Allianz Grubu ilk çeyrekte cirosunu yüzde 4,9 arttırdı

Allianz Grubu’nun ilk çeyrekte kur farkı ve konsolidasyon etkilerinden arındırılmış cirosu yüzde 4,9’luk büyüdü.  Grubun hissedarlarına ait net kâr yüzde 6,8 arttı. Toplam gelirini yüzde 0,7’lik artışla 36,5 milyar avroya ulaştıran Grubun faaliyet kârı ise yüzde 6’lık düşüşle 2,8 milyar avro olarak gerçekleşti. Söz konusu düşüşte kur farkından kaynaklanan 142 milyon avroluk negatif fark ve kurumsal emeklilik yönetimiyle ilgili geçen yıldaki 148 milyon avroluk gelirin bu yıl olmayışı etkili oldu. Grup, ilk çeyrek itibarıyla yıl sonu faaliyet kârı hedefinin yüzde 25’ine ulaştı.

Hisse başına kazancın 4,46 avroya yükseldiği grupta özsermaye kârlılığı yıllık bazda yüzde 13,8 olarak açıklandı. 2017 sonunda yüzde 229 olarak kaydedilen Solvency II sermaye yeterlilik oranı ise 2018’in ilk çeyreğinin sonunda yüzde 225 oldu.

Grup 2018 başında hayata geçirdiği ikinci hisse geri alım programını, Mayıs ayı başında 2 milyar avro değerindeki 10,4 milyon hisseyle noktaladı. 27 Nisan 2018’de Euler Hermes’in geri kalan hisselerinin tamamını başarıyla devralarak Euronext Paris borsa kotundan çıkaran Grup, bu operasyon sayesinde sağlam faaliyet performansı sunabilecek stratejik işlere sermaye dağıtarak ana pazardaki ve elementer sigortalardaki konumunu da güçlendirmeyi hedefliyor.

Grup, 2018’in ilk çeyreğinde brüt prim üretimini yüzde 1,1 artırarak 17,9 milyar avroya yükseltti. Allianz Global Corporate & Specialty Almanya (AGCS Almanya) ve Allianz Worldwide Partners (AWP) şirketlerinin sonuçları da dahil, pek çok ülkede ve branşta dönemsel büyüme gerçekleştirdi. Faaliyet kârı 2017’nin ilk çeyreğine kıyasla yüzde 1,2 artarak 1,3 milyar avroya ulaştı. Avrupa’yı vuran Friederike fırtınası başta olmak üzere doğal afetlerden kaynaklanan hasarların 220 milyon avroyu bulmasına rağmen, hasar rasyosundaki genel iyileşmeler, büyük hasarlardaki düşüş, geçmiş yıl hasarlarındaki olumlu gelişmeler ve düşük genel gider oranı sayesinde Grubun teknik kârı arttı. Bileşik rasyo ise yüzde 0,8 iyileşerek yüzde 94,8 olarak gerçekleşti.

Almanya’da, sermaye verimliliği yüksek hayat sigortası ürünlerinin, Tayvan’da ise fon esaslı hayat sigortalarının satışı sayesinde hayat ve sağlık sigortalarında mevcut yeni iş değerini yüzde 1,7’lik artışla 15,0 milyar avroya ulaştıran Grubun bu alandaki faaliyet kârı yüzde 7,4 azalarak 1,1 milyar avro oldu. Piyasa koşullarındaki volatilite ve ABD’deki kur farkından kaynaklanan olumsuz etkiler, gerek Almanya ve İspanya’daki yüksek yatırım marjı gerekse İtalya ve Tayvan’daki fon esaslı satışlardan elde edilen gelirlerin artmasıyla dengelendi.

Baete: Hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz

İlk çeyrek sonuçlarını değerlendiren Allianz Grubu CEO’su Oliver Baete, Allianz’ın 2018’e iyi başladığını belirterek “Kur farkı ve konsolidasyon etkilerinden arındırıldığında tüm iş segmentlerinin pozitif katkıları sayesinde yüzde 4,9’luk bir ciro büyümesi gerçekleştirdik. İlk çeyrekte piyasalarda gözle görülür bir volatilite olmasına rağmen gerek ciro gerekse kârlılıkta artış yaşandı. Başarılı performansı sayesinde Allianz, 2018 hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerliyor” dedi.

Elementer sigortalar, hayat ve sağlık sigortaları ile varlık yönetimi sonuçlarını değerlendiren Finanstan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Giulio Terzariol, ilk çeyrekte prim gelirinde ve bileşik rasyoda kaydedilen iyileşme sayesinde elementer sigortalar alanında başarılı sonuçlar alındığını dile getirdi. Terzariol şunları söyledi: “Teknik kâr sonucumuz, teknik mükemmeliyet ve verimliliği artırmaya yönelik disiplinli çabalarımız sayesinde daha da güçlendi. Hedefimiz bileşik rasyoyu yüzde 94’e düşürmek; bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz. İlk çeyrekte hayat sigortası faaliyetlerini iyileştirmeye devam ettik ve bu segmentte olumlu sonuçlar elde ettik. Yeni iş değeri yüzde 8’lik bir artış gösterdi. Faaliyet kârımız da ilk çeyrekte 1,1 milyar avroyla gücünü korudu. Yeni işleri, kârlılık açısından tercih edilen ürünlere kaydırma çabamız olumlu sonuçlar vermeye devam ediyor.”