TSB’den bayram tatili öncesi uyarı: Trafik kazalarının yüzde 90’ı açık havada ve düz yolda meydana geliyor

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Ramazan Bayramı öncesi yaptığı açıklamada bayram tatili boyunca yapılacak yolculuklarda trafik kurallarına uymanın önemini hatırlattı. Trafik kazalarının bayram tatillerinde arttığının belirtildiği açıklamada, tüm sürücü ve yolcuların dikkatli olması gerektiği vurgulandı.

Bayram tatilleri boyunca trafik yoğunluğunun artmasına bağlı olarak trafik kazalarında da artış yaşanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2006-2015 yılları arasında bayram tatillerinde 29 bin 573 trafik kazası meydana gelirken, bu kazalarda 1.457 kişi yaşamını yitirdi ve 61 bin 998 kişi de yaralandı. TSB, meydana gelen kazaların yüzde 90’ının açık havada ve düz yolda gerçekleştiğine dikkat çekerek, bayram tatili öncesi uzun yola gidecek sürücülere, yolculukları esnasında güvenli sürüş kurallarına uymalarını tavsiye ediyor.

Cep telefonlarına odaklanmak en önemli kaza nedenleri arasında

Bayram tatillerinde meydana gelen kazaların nedenleri arasında aşırı hız ve dikkatsizlik başta geliyor. Sürücülerin trafikteyken teknik cihazlara, özellikle cep telefonlarına odaklanmaları nedeniyle kaza riski de önemli ölçüde artıyor.

Sürüş saatlerine uyulmaması ve yorgunluk varış noktalarına yakın mesafelerde kaza olasılığını artırıyor

Varış noktalarına yakın mesafelerde yaşanan kazalara ise sürücülerin uzun yolculuklarda sürüş saatlerine uymaması ve yorgunluk sebep oluyor. Kazaların önlenmesi için hız limitleri başta olmak üzere tüm trafik kurallarına uyulması ve artan trafik yoğunluğuna karşı dikkatli olunması önem taşıyor.

Ön koltukta da arka koltukta da emniyet kemeri olmazsa olmaz

Güvenli bir yolculuk için araçların yolculuk öncesinde servis kontrolünden geçmesinin yanı sıra sürücülerin yola uykusuz çıkmaması, aşırı hızdan kaçınması, belirli aralıklarla mola vermesi gerekiyor. Ayrıca tüm yolculuklarda sadece sürücünün değil, araçtaki tüm yolcuların da mutlaka emniyet kemeri kullanması önem taşıyor. Arka koltukta emniyet kemeri takmak, arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların üçte ikisini, ön koltuktaki ölümlerin yüzde 6’sını önlüyor.

Yolculuktaki riskler trafik sigortası ve kaskoyla güvence altında

Sürücüler ne kadar dikkatli olsa da çeşitli nedenlerle kazalar yaşanabiliyor. Trafik sigortası ve kasko, uzun yolda karşılaşılabilecek pek çok sorunu güvence altına alıyor. Kasko ve trafik sigortası poliçeleri, araç sahiplerinin ve onların kaza sonucu zarar verebilecekleri üçüncü şahısların maddi, manevi sorumluluk risklerini teminat altına almanın yanı sıra, ikame araç ya da yol yardımı gibi ek hizmetler de sunuyor.