Recai Dalaş: “İklim değişikliklerine karşı bir önlem olarak sigorta bilincini arttırmalıyız”  

Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliklerine karşı bir önlem olarak ülkemizde sigorta bilincini arttırılması gerektiğini söyledi.

Ordu’da meydana gelen sel felaketine ilişkin son yıllarda etkisi daha da artarak hayatımızı her geçen gün daha çok etkileyen iklim değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dalaş, “Dün (8 Temmuz Çarşamba) saat 14:30 sularında başlayan ve 4 saat boyunca süren yoğun yağışın, Ordu ilinde ve ilçelerinde neden olduğu hasarın maddi boyutları oldukça yüksek seviyededir. Tek tesellimiz ortaya çıkan ve felaket boyutuna gelen selin herhangi bir can kaybına neden olmamasıdır. Devletimizin, imkanlarıyla halkımızı daha önceden uyarması ve ortaya çıkan sel ve yağışın hemen ardından bölgeye müdahale ederek gerekli tedbirleri alması can kaybının önlenmesinde etkili olmuştur” dedi.

Ortaya çıkan maddi hasarın bütünüyle tazmin edileceği ve maddi yaraların sarılacağı yönündeki açıklamanın, sosyal devlet olmanın bir göstergesi olarak algılanması gerektiğini belirten Dalaş, “Buna rağmen Türk sigortacılık sektörü Cumhuriyet tarihi boyunca üstüne düşen tüm yükümlülükleri eksiksiz yerine getirmiş ve ortaya çıkan bir çok felakette sigortalıların yaralarını sarma noktasında son derece başarılı sınavlar vermiştir. Bugün sektör, gerek özkaynak büyüklüğü, gerekse reasürans koruması olarak, bu tür felaketleri tazmin etme gücü ve kudretindedir” diye konuştu.

Küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliklerinin bundan sonra da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin bir çok bölgesinde yoğun ve beklenmedik iklim hareketlerine neden olacağı gerçeğini göz önüne alındığında benzer felaketlerle yüzleşmek ve mücade etmek durumunda kalacağımızı vurgulayan Dalaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Çağdaş bir toplum ve ulus olmanın temel parametrelerinden bir tanesi de ülkedeki sigortalılık oranının artırılması ve sigortacılık sektörünün desteklenmesidir. Halen Avrupa ve hatta OECD sigortalanma penetrasyonunun çok gerisinde yer alan ülkemizde sigorta penetrasyonu (yazılan prim/GSYİH) yüzde 1,5’lerde iken, aynı oran OECD ülkelerinde yüzde yüzde 7,18 ve Avrupa ülkerinde ise yüzde yüzde 6,45 oranlarındadır. Sigorta kullanma bilincinin geliştirilmesi, ülke olarak kritik hedeflerimiz arasında yer almalıdır. Bu bakımdan, penetrasyonun ve sigortalanma oranının artırılması, devletin de bu tür olası hasarlar karşısındaki yükünün azaltılması ve hatta minimum seviyeye indirilmesi açısından son derece önemlidir.”