Dünyada sadece 3900 kaplan kaldı

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) dünyada yaşayan en güzel canlılardan kaplanların türlerinin tehlike altında olduğunu, kaplan sayısının 3900’e kadar gerilediğini duyurdu.

WWF, konuyla ilgili açıklamasında, yaklaşık 2 milyon yaşında olan kaplan türü için, “Onu her yerde görebilirsiniz! Reklam panolarında, marka logolarında, giysi ve mobilya desenlerinde, moda dergilerinde, mağazalarda…” diyerek doğal ortamında yaşayan gerçek kaplan sayısının gerilemesine dikkat çekti. Açıklamada, “Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN)’in kırmızı listesinde yer alan kaplan türleri tehlike altında. Bugün dünyada doğal ortamında yaşayan yalnızca 3900 birey kaldı” ifadesine yer verildi.

Ekosistemi dengede tutuyor

Dünya üzerindeki varlığı neredeyse insan kadar eski olan kaplan Asya kıtasından dünyaya yayıldı. Yaşadığı ekosistemdeki besin piramidinin en üstünde yer alan yırtıcılardan biri olan kaplan, piramidin alt katmanlarındaki türlerle beslenerek onların sayılarını da dengede tutar. Bu sayede ekosistemdeki bitki örtüsüyle alt katmanlardaki türlere ait birey sayısı arasındaki ilişki dengelenmiş olur.

Kaplan bir “şemsiye tür”. Yani bir ekosistemde kaplanın varlığı, onun altında yer alan diğer türlerin de yeterli miktarda var olduğu anlamına geliyor. Bir kaplanın yaşamını sürdürebilmesi için yaklaşık 100 kilometrekare büyüklüğünde bir doğal alana ihtiyaç var. Dolayısıyla bir birey ya da çift için ayrılacak en küçük koruma alanında yaşayan fil, gergedan, ayı, orangutan, geyik gibi tehlike altında olan pek çok türün de korunması sağlanmış olur.

Her kaplanın çizgisi kendisine özgü; bu çizgiler tıpkı insanlardaki parmak izi gibi ayırt edici ve bireyin kimliğini tanımlamaya yarıyor. Kaplanlar aslında dev kediler. Boyları 2,6 metre ile 3,3 metre arasında değişebiliyor.

Kaplanlar mükemmel avcılar. Renkleri ve desenleri doğal ortamda kolayca kamufle olmalarını, patilerinin alt kısmındaki yastıklı bölge sessizce avlarına yaklaşmalarını, kulaklarının iç tarafındaki beyaz kısım da sesleri çok iyi duymalarını ve ayırt etmelerini sağlıyor.

Kaplanlar çok iyi yüzücüler. Diğer kedilerin aksine suda vakit geçirmeyi çok severler ve iri cüsselerine göre çok iyi yüzerler.