Bugün, “Dünya Temizlik Günü”

Bugün, Dünya Temizlik Günü. Bu önemli günde Türkiye dahil dünyanın her yerinde insanlar çevre kirliliğine dikkat çekmek için kıyı, park veya deniz temizliği gibi çeşitli aktivitelere katılıyor.

Bu yıl 10. yılını kutlayan “Let’s Do It – Haydi Yapalım” hareketi 15 Eylül’de çevremizi daha yaşanabilir hale getirmeyi hedefliyor.

Greenpeace, bugün bu kapsamda bir etkinliğe katılmak isteyenler için dikkat edilmesi gerekenler konusunda şu bilgileri paylaştı:.

Öncelikle, çöpleri toplarken rahat hareket edilebilecek, kişiyi kısıtlamayacak, hava koşullarına uygun kıyafetler ve eldiven giyilmesi çok önemli. Eğer güneş kuvvetli ise mutlaka yanında matara bulundurulmalı; tercihen şapka takılmalı. Ayrıca,  mineral bakımından zengin yiyecekler ve bol su tüketilmeli.

Temizlik aktivitesinde neler yapılabilir?

Temizlikte geri dönüştürülebilir; plastik şişe, ambalaj, kağıt, karton ve teneke kutular ile camlar ve diğer atıkların ayrı istiflenmesi için organizatörlerle erkenden alanda buluşmak gerekebilir.

Aktivitenin yapıldığı alana geri dönüşüm kamyonunun gelip gelmeyeceği sorulabilir, eğer gelmeyecekse bu iş organize edebilir.

Geri dönüşüm kamyonları çoğu belediyede bulunuyor ve bu kamyonlar doğrudan yüklerini geri dönüşüm tesislerine taşıyorlar. Bu tesislerde çöpler elle ayıklama dahil çeşitli yöntemlerle kategorize edilip ayrılıyor. Ülkemizde yukarıda saydığımız (plastik şişe, ambalaj, kağıt, karton ve teneke kutular) ürünlerin tümü tek bir tesiste ayrıştırılıp dönüştürülebiliyor. Elle ayrıştırma yöntemi kullanıldığı için yaralanmalara karşı cam şişelerin bu çöplere karıştırılmaması ve cam atık konteynerlerinde toplanması gerekiyor. Kamyonu organize etmek için temizliğin yapıldığı bölgenin belediyesine telefon açabilir veya gördüğünüz herhangi bir çöp kamyonunu durdurup, belediye çalışanlarına amirlerinin telefon numarasını sorabilir ve durumu açıklayıp talepte bulunabilirsiniz.

Geri kalan çöplerden eğer imkanınız varsa kompost için organik atıkların uygun olanlarını ayırabilir ve diğerlerini de standart çöp konteynerlerine taşıyarak belediye işçilerinin yükünü hafifletebilirsiniz.

Dünyada yaklaşık 100 milyon ton katı atık olduğu düşünülüyor. Dünya Bankası’nın hazırladığı 2012 atık raporuna göre Türkiye günde 86 bin 301 ton atık üretiyor; bu haliyle raporun hazırlandığı 161 ülke içinde 12. sırada bulunuyor.

Eğer Türkiye aynı hızla atık üretmeye devam ederse 2025 yılında günde 135 bin 962 ton atık üretecek ve bu 161 ülke içerisinde en fazla atık üreten 8’nci ülke haline gelecek.

2008 yılında küçük bir Baltık ülkesi olan Estonya’da filizlenen Let’s Do It! (Haydi Yapalım!) fikri ise bu kirliliğin önüne geçmek adına bugüne kadar toplam 100’den fazla ülkeye ve 9 milyon gönüllüye ulaştı.