Oto- Katılımda düzenleme sinyali

Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan’ın köşe yazısında verdiği bilgilere göre, otomatik katılımda sistemden çıkışları azaltmak için sistemde zorunlu kalma süresi 3 yıla çıkarılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, açıkladığı, 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) sigorta ve Bireysel Emeklilik Sisteminde yapılacak değişiklikler de girdi.

YEP’de atılacak adımlardan biri BES konusunda. YEP’de büyüme ve istihdam başlığı altında uygulanacak politikalar ve tedbirler arasında yer alan bireysel emeklilikte, otomatik katılım uygulaması yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilecek. Bir başka yenilik ise sigortacılık alanında. Bu konuda da ülke genelinde, teminat bulunamayan riskleri kapsayacak bir Türkiye Reasürans Havuzu oluşturulacak.

Otomatik BES’in yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilmesinden, uygulamanın zorunlu hale getirilmesi kastediliyor. Yeni düzenleme çalışanlar otomatik katılımdan üç yıl süreyle ayrılamayacak.

2017 yılı başında start alan otomatik katılım uygulamasında, geçen sürede 12 milyona yakın çalışan sisteme girdi, bunların yüzde 60’a yakını sistemden ayrıldı. 5 milyon çalışan ise kalarak, tasarruf etmeye başladı. Sistemden çıkışların öngörülenden fazla oluşu ekonomi yönetimini yeni önlemler almaya yöneltti.