İran petrol tankerlerine sigorta sağlayacak

İran Petrol İdaresi ve Ulusal İran Petrol Şirketi’nin (NIOC) Genel Müdürü Ali Kardor,  İran’ın ABD’nin yaptırımlarını takiben yabancı ülkelere petrol naklini sürdürmek için İranlı tankerlere sigorta sağlayacağını belirtti.

İran Petrol İdaresi ve Ulusal İran Petrol Şirketi’nin (NIOC) Genel Müdürü Ali Kardor, ülkesinin ABD’nin yaptırımlarına rağmen petrolün uluslararası pazarlara akmasını sağlamak için farklı stratejiler araştırdığını söyledi. en.mehrnews’de yer alan habere göre, Ali Kardor, “Petrol üretimini azaltmayı planlamıyoruz ve petrol operasyonlarında petrol akışını daha önce olduğu gibi tutabilmek için bakım operasyonlarını bile erteledik. Petrol tankerleri için tam bir sigorta güvencesi sağlayacağız” dedi. Başta ABD veya Avrupa merkezli olmak üzere uluslararası sigortacılar, İran işlerini, Kasım ayından yürürlüğe girecek olan İran petrolü ile ilgili ABD yaptırımlarına uymaya yöneltmeye başladılar. Ancak İran, İranlı şirketler tarafından işletilen kargo sigortası ve tankerlerini, petrolünü büyük alıcılara satmaya devam etmek için teklif vermeye başladı.

Kardor, neredeyse tüm uluslararası ticaret işlemlerinin, nakit olmayan bankacılık sistemi üzerinden yapıldığını vurguladı. İran ham petrolünün en büyük alıcısı olan Çin’e atıfta bulunan NIOC başkanı, Doğu Asya ülkesinin hisse senedi piyasasında siyah altın teklif etmek için ön görüşmelerin yapıldığını söyledi. Kardor, İran’ın petrol satış trendlerine değindi ve ülkenin petrolünü uzun vadeli sözleşmelere ve tek parti sevkiyatlarına dayalı olarak sattığını belirtti. Kardor, “Irak bile (OPEC’in ikinci en büyük petrol üreticisi) petrolünü tek partilerle satıyor.” dedi. İran’ın ilkbaharda ortalama ham petrol ihracatı günlük 2.6 milyon varil seviyesinde gerçekleşti ve büyük kısmı Asya ülkelerine yapıldı.