Doğal afet zararları son 20 yılda yüzde 251 arttı

Birleşmiş Milletler Uluslararası Afet Azaltımı Stratejisi (UNISDR), doğal felaketlerden kaynaklanan küresel ekonomik kayıpların, önceki 20 yıllık döneme kıyasla 1998 ile 2017 arasındaki dönemde % 251 oranında arttığını açıkladı.

Associated Press’e yer alan habere göre, değerli varlıklar giderek daha fazla afet eğilimli alanlarda bulunurken, bunun da depremler, volkanik faaliyetler, seller, rüzgar fırtınaları ve diğer iklim kaynaklı felaketlerden dolayı yaklaşık 2,9 trilyon dolarlık ekonomik kayıplara yol açtığı ifade edildi.

ABD, son 20 yılda 944 milyar dolarla en çok zarar gören ülke durumunda. Bu rakam, ikinci sırada olan Çin’in neredeyse iki katı. Japonya, Hindistan ve Porto Riko ilk beşin içinde yer alıyor. UNISDR rakamların resmi raporlara dayandığının altını çizerken,  ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde daha doğru beyana ulaşılabildiğini ve bu durumun sigortacılığın gelişmekte olan ülkelerde özellikle de 20 yıllık dilimin ilk yıllarında daha az yaygın olması gerçeğiyle birleştiğine vurgu yaptı.