Esnek çalışmayla küresel ekonomiye 10 trilyon dolar katkı

Esnek çalışma tüm ekonomilerde dalga etkisi yaratarak işletmelere tasarruf ettirecek, masrafları azaltacak ve üretkenliği artıracak. ABD yıllık 4,5 trilyon $ değerinde bir ekonomik büyümeye şahit olabilir. Çin %193 artışla en yüksek gayrisafi katma değeri görebilir. Esnek çalışmanın yaygınlaşması, 2030’a dek insanlara ev ve iş arasındaki yolculuklarda harcadıkları 3,53 milyar saatlik süreyi geri kazandırarak bireyler için de fayda sağlayacak. Değişen çalışma alanı uygulamalarına ilişkin ilk kapsamlı sosyo-ekonomik araştırmaya göre, esnek çalışmanın öngörülen hızlı yaygınlaşması ile küresel ekonomi 2030’a dek 10,04 trilyon $ kazanç sağlayabilir.

Regus tarafından yetkilendirilen ve bağımsız ekonomistler tarafından yürütülen analizde, esnek çalışmanın hem günümüzdeki durumunu hem de 2030’a kadar karşılaşılacak gelişmeleri araştırmak için 16 temel ülke incelendi.

Ekonomik faydalar

Regus, en gelişmiş ekonomilerde 2030’a dek tüm istihdamın %8’i ila %13’ünün esnek çalışma alanlarında yürütüleceğini tespit etti. Esnek çalışmanın daha da yaygınlaşmasıyla işletmeler tasarruf edecek, işletme masrafları azalacak ve üretkenlik artacak. Bu da ana faaliyet alanlarından tedarik zincirlerine kadar ekonomide dalga etkisi yaratacak.
Belirgin faydaları arasında hem işletme hem de bireylerin üretkenliğinde artış, esnek çalışma alanları kullanan şirketler için ofis alanı masraflarında azalma ve işe gidip gelirken harcanan süreden milyonlarca saat tasarruf etme imkânı yer alıyor. Tüm bu etkenler esnek çalışmanın ekonomideki gayrisafi katma değerine katkı sağlıyor.

Gayrisafi katma değerleri sırasıyla %193 ve %141 oranında artacağı düşünülen Çin ve Hindistan’ın esnek çalışma sayesinde gayrisafi katma değerlerinde en büyük artışı görecekleri öngörülüyor. Bu artış yıllık olarak Çin için 1,4 trilyon $, Hindistan için ise 375,8 milyar $’a karşılık geliyor. ABD esnek çalışma ile ekonomisinde sağlanacak katma değer bakımından %109 ile daha düşük bir orana sahipken, 4,5 trilyon $’lık gayrisafi katma değer ile en yüksek rakamları görecek.

Kişisel faydalar

Araştırma, esnek çalışmanın yalnızca ekonomilere değil, bireylere de katkısı olduğunu tespit etti. Uzaktan çalışanların, onlarla aynı sektörde fakat geleneksel çalışma alanlarında çalışmakta olanlara kıyasla işlerini sevdiklerini söyleme olasılığının neredeyse iki katı kadar olduğu görülüyor.

Bunda bireylerin uzaktan ve esnek çalışma ile kazanacakları zamanın çok büyük etkisi olduğu söylenebilir. Esnek çalışmanın günümüzdekinden daha büyük bir hızla artma olasılığını ortaya koyan bir senaryo üzerine kurulu hızlandırılmış büyüme modeline göre, uzaktan çalışma ile ev ve iş arasındaki yolculukların azaltılması 2030’a dek 3,53 milyar saat kazandırabilecek. Bu süre, her sene 2,01 milyon kişi tarafından işte geçirilen süreye denk geliyor.

Çin, ABD, Hindistan ve Japonya’daki insanlar, bu hızlandırılmış büyüme senaryosuna göre yolculuktan en fazla zaman kazananlar olacak. Çin’in çalışan nüfusundaki her bir birey iki saat kazanırken, ABD’deki çalışanlar ise ev ve iş arasındaki yolculuk sürelerini kısaltarak neredeyse tam bir gün daha fazladan izin hak edecek.

Regus Grup Genel Müdürü Ian Hallett görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Esnek çalışma yalnızca işletmelere değil, toplumlara ve ekonomilere de fayda sağlayacak güçlü bir araç. Bu, dünya çapında milyonlar tarafından esnek çalışmanın hızla standart bir uygulama hâline getirilmesiyle mümkün oldu”.

“Esnek çalışmanın artmasıyla toplumumuzun sağlayabileceği faydaları düşünmek oldukça heyecan verici; hele ki 2030’a dek büyüme öngörüleri, gelecek on yıllarda esnek çalışmanın ne kadar temel bir olgu hâline geleceğini gösterirken. Umuyoruz ki işletmeler bu çalışma alanı devriminin parçası olma olanağını değerlendirirler ve dünya çapında çalışanlara esnek çalışma alanları sağlamayı sürdürürler”.

Development Economics’ten ve raporun yazarlarından Steve Lucas ise şöyle yorumluyor: “Bu çalışmanın da gösterdiği gibi, esnek çalışma insanlara daha fazla kişisel zaman verilmesiyle, yeni pozisyonlar yaratılmasıyla ve üretkenliğin artmasıyla topluma belirgin faydalar sağlayacak. Bu öngörüler esnek çalışmanın insanların ve işletmelerin gelecek yıllarda benimsemesi gereken bir ekonomik güç olduğunu gösteriyor”.

2030’a dek 16 ülkenin ekonomisine 10,04 trilyon $ katkı sağlayacak

Regus araştırmasında Avustralya, Avusturya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hong Kong, Hindistan, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Polonya, Singapur, İsviçre, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere 16 ülkede esnek çalışmanın sosyo-ekonomik etkileri incelendi. Araştırmanın bulgularına göre:Esnek çalışma, 2030’a dek 16 ülkenin ekonomisine 10,04 trilyon $ katkı sağlayacak. Bu miktar, Japonya ve Almanya’nın günümüzdeki gayrisafi yurt içi hasılalarının toplamından bile yüksek.

*2030’a dek ABD esnek çalışmadan yıllık 4,5 trilyon $ kadar bir ekonomik kazanç sağlayabilir. Bu miktar, ABD’nin günümüzdeki GSYİH’sinden %20 daha fazla ve Almanya’nın toplam güncel GSYİH’sinin üzerinde.

*Çin’de esnek çalışan insanların oranı nispeten düşük olacak ancak 2017’ye kıyasla 2030 yılında %193 oranında ekonomik kazanç ile şimdiye kadarki en büyük kazancını elde edecek. Bu miktar toplamda 1,4 trilyon $’lık devasa bir büyümeye denk gelebilir.

Esnek çalışma 2030’a dek 16 ekonomide 3,5 milyar saatlik yolculuk süresini ortadan kaldırabilir.

*ABD’de daha fazla kişi esnek çalıştığı takdirde neredeyse 960 milyon saat kazanılabilir. Bu da ABD’de çalışan her kişi için neredeyse bir tam günlük ek izne denk geliyor.

*Çin, esnek çalışma ile geri kazanılacak 1,4 milyar yolculuk saati ile zaman bakımından en büyük potansiyel kazanımı sağlıyor.