Veri kaybı itibar ve para kaybına neden oluyor

Hard diskinizin eskimesi, cep telefonunuzun ya da bilgisayarınızın fiziksel darbeye uğraması, yangın ve sel gibi doğal afetler ile cihazlarınızın zarar görmesi ya da bir siber saldırı sonucu verilerinizi kaybetmeniz mümkün. Bu gibi durumlarda bireysel kullanıcılar birçok anısını kaybederken, şirketler ise iş süreklilikleri aksadığı için itibar ve para kaybına uğruyor. Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, olası bir veri kaybı ile karşılaşıldığında verilerin geri kazanımı noktasında doğru yöntemlerin belirlenmesinin, veri kurtarmanın en kritik noktası olduğunu ifade ediyor. Günal, şirket verilerinin ve itibarının zarar görmemesi için yedekleme yapılmasının son derece önemli olduğunu, tehditlerin görülmesi ve çözülmesi noktasında uzman kişilerden yararlanılması gerektiğini ifade ediyor.

Teknoloji ile birlikte veri depolama donanımları da gelişti

Geçmişte en çok hard disk, sim kart, video kaset, hafıza kartları ve yedekleme kartuşlarında veri saklanıyordu. Günümüzde ise hard disk yine ilk sırada yer alıyor ancak cep telefonları, tabletler ve flash bellekler gibi teknolojik araçlar ile birlikte SSD diskler de öne çıkıyor. Kullanıcıların masaüstü bilgisayarlardan akıllı telefonlara, tabletlere ve dizüstü bilgisayarlara yönelmesiyle birlikte verinin depolanması için kullanılan donanımlarda da değişiklikler meydana geliyor.

Bu nedenle olası bir veri kaybında, veri kurtarma sürecinde izlenecek yöntem, verinin nerede saklandığı ve nasıl kaybolduğuyla alakalı olarak farklılık gösterebiliyor. Dosyaların silindiği veya hard diskin çalıştığı halde verilerin görülmediği durumlarda yazılımsal veri kurtarma teknikleri kullanılırken, bilgisayar açıldığı halde hard diske ulaşılamadığında veya cep telefonunuzun bozulduğu durumlarda ise fiziksel veri kurtarma yöntemleri uygulanıyor.

Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal; veri kurtarma talebiyle başvuran kişi ve kurumlardan ilk olarak bir form doldurmalarını istediklerini, bu form aracılığıyla verinin nasıl kaybolduğuna ve hangi veriler üzerinde kurtarma girişiminde bulunacaklarına dair bilgiler edindiklerini ifade ediyor. Ayrıca bu bilgilerle veri kurtarma tekniğinin belirlenmesinin daha kolay hale geldiğini dile getiren Günal, verilerin geri kazanımı noktasında doğru yöntemlerin belirlenmesi, veri kurtarmanın en kritik noktası olduğunu ifade ediyor.

Kullanıcı müdahalesi veri kurtarmayı zorlaştırıyor

Veri kurtarma aşamasında olumsuz sonuçlarla da karşılaşmak mümkün. Bazı durumlarda hard diskin yüzeyi ciddi anlamda çizildiyse veya eğildiyse kurtarma işlemi olumsuz sonuçlanıyor. Hard disk ve hafıza kartı üzerine başka bir veri yazıldığı durumlarda da veri kurtarılamıyor. Veri kaybıyla karşılaşıldığında yapılması gereken ilk şey cihazın mevcut halini korumak. Kullanıcılar cihaza müdahale etmezse veri kurtarma ihtimali çok daha yüksek oluyor.

Serap Günal, cep telefonunuzdaki verilere ulaşamadığınız durumlarda önceliğinizin telefonu kapatmak olması gerektiğini dile getiriyor. Telefon kullanımına devam edildiğinde yeni verilerin aranılan verinin üzerine yazılabileceği uyarısında bulunan Günal, bunun da veri kurtarmayı zorlaştıran faktörlerden biri olduğunu belirtiyor. Kullanıcıların verilerini kendilerinin kurtarmaya çalışmaması gerektiğine de değinen Günal, cep telefonu ve tablet gibi cihazlardan veri kurtarmanın, diğer veri depolama cihazlarına uygulanan veri kurtarma işlemlerine benzemekle beraber kendine has farklılıkları da olduğunu ifade ediyor.