Kılıçdaroğlu’ndan sosyal güvenlik ve sigortada “aktüerya” vurgusu 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “14. Türkiye Eczacılık Kongresi”nde yaptığı konuşmada sigortacılığın önemli başlıkları arasında olan ama kamuoyunda çok bilinmeyen aktüeryadan bahsetti.   

Sağlık harcamalarının ve sosyal güvenliğin finansmanıyla ilgili konuşmasında aktüerya biliminin önemini vurgulayan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Sağlık harcamalarının ve sosyal güvenliğin finansmanı, aktüerya bilim dalının doğmasına yol açmıştır. Kişinin doğumundan ölümüne kadar olan süre içinde ona yapılacak harcamaların finansmanı, alınacak primler hangi ölçüler içinde alınmalı ki risk karşılanabilsin? Ve sigorta şirketi de iflas etmesin. Aktüerya çok önemli. Belki çoğunuzun bilmediği bir gerçeği anlatayım: 12 Eylül darbesinden sonra devlette bürokrasiye bir standart getirildi. Bakıyorlar ki, aktüerya diye bir bölüm var, ‘kapatın’ diyorlar. Ondan sonra sistem kendisini finanse edemez ve bu konuda sağlıklı hesaplamaların yapılamadığı ve sistemin iflas etmesiyle karşılaştı. Türkiye ondan sonra aktüerleri yurt dışından getirmek zorunda kaldı. Şimdi bazı üniversitelerimizde aktüerya bölümleri var.” 

Öte yandan, Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçmişte Hacettepe Üniversitesi Aktüerya bölümünde ders verdiği de öğrenildi.  

Konu sosyal medyada da tepki buldu. İbrahim Çakır adlı twitter kullanıcısı esprili bir dille, Kılıçdaroğlu’nun sanki Aktüerler Derneği Başkanı gibi konuştuğunu paylaştı: https://twitter.com/ibrahim__cakir/status/1058272174321164288