Tüzel kişi acentelerde teknik personel zorunluluğu kaldırılacak 

Tüzel kişi acentelerin önemli sorunlarından olan teknik personel çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması için yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Sigorta Dünyası’nın duyumlarına göre, TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK), tüzel kişi acentelerde teknik personel çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması yönündeki kararı imzaladı. Daha önce Hazine’nin yetkisinde olan bu konu, çıkan yönetmelikle SAİK’e devredilmişti. 

SAİK’in Ekim ayı toplantısında alınan kararın duyurusu TOBB SAİK kanalıyla 1 ay içinde tüm acentelere gönderilecek. Sigorta Acenteleri Yönetmeliği gereğince, tüzel kişi acentelerin sigorta ürünlerine yönelik pazarlama, bilgilendirme ve satış işlemlerinin yalnızca acentelerin teknik personeli tarafından yürütülmesi zorunluluğu bulunuyor. Bu kuralda değişen bir şey olmayacak. Ancak tek başına çalışan ve müdürü olduğu tüzel acentelere ekstra teknik personel çalıştırma zorunluluğu uygulanmayacak. Bundan sonra tüzel acenteler eğer isterlerse teknik personel çalıştırabilecekleri gibi, istemezlerse teknik personel çalıştırmak zorunda kalmayacak.  

Türk Ticaret Kanununda en az iki ortakla limited şirket kurma zorunluğu değiştirilerek, tek kişiyle de limited şirket kurulmasının önü uzun süre önce açılmıştı. Bu bağlamda bir kişi şahıs acentesi olduğunda tek başına müdür olarak acentelik yapabilme yetkisi varken, tüzel acente kurarsa müdür olarak kendisi dışında ayrıca bir teknik personel çalıştırma zorunluluğu vardı. Bu da tek başına çalışan tüzel kişi acentelere maddi yük getiriyordu. Bir teknik personelin aylık maaş, SGK, yol ve yemek masrafları aylık minimum 3.000 TL’yi, yıllık 36.000 TL’yi buluyor. Bu yüzden şahıs acentelerinde uygulanan tek müdürle yürütülen acentelik faaliyetinin tüzel acentelere de uygulanmasının doğru olduğu düşünülüyor.