Aktüerler Derneği, Avrupa Aktüerler Birliği’ne tam üye oldu

Aktüerler Derneği, Avrupa Aktüerler Birliği’ne  (AAE) tam üye olarak kabul edildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Aktüerler Derneği Başkanı Taylan Matkap, 21 Eylül 2018 tarihinde Utrecht (Hollanda) şehrinde yapılan Avrupa Aktüerler Birliği 41. Genel kurulunda tam üyelik için elektronik oylamanın yapılması kararı alındığını belirterek, yapılan elektronik oylama ile Aktüerler Derneği’nin, Avrupa Aktüerler Birliği’ne tam üye olarak kabul edildiğini belirtti.
Taylan Matkap, Avrupa Aktüerler Birliği’nin (AAE), Avrupa Birliği üye ülkelerindeki aktüerya meslek örgütlerini temsil etmek, Avrupa Birliği’nin çeşitli organlarına AB mevzuatı çerçevesinde aktüeryal konular hakkında tavsiyelerde bulunmak üzere 1978 yılında kurulduğunu ve Birliğin, 36 meslek örgütünü, 35 Avrupa ülkesini ve 25 bine yakın aktüeri temsil ettiğini sözlerine ekledi.

Avrupa Aktüerler Birliği’nin (AAE) tam üyeleri; Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Manş Adaları, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık

Gözlemci üyeler ise Malta, Sırbistan ve Ukrayna

Tam Üyelik Ne Getiriyor:

Avrupa Aktüerler Birliği tam üyeliği, “karşılıklı tanıma” (MRA-Mutual Recognition) anlaşması ile meslek örgütlerine üye aktüerler açısından çok önemli avantajlar sağlıyor. 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren Avrupa Aktüerler Birliği (AAE)’nin karşılıklı tanıma anlaşmasına göre; AAE’ye tam üye olan bir meslek örgütüne üye aktüer, diğer Avrupa ülkelerinde aktüer olarak çalışabilme imkanını elde ediyor.

Aktüerler Derneği: 

1951 yılında “Türkiye Aktüerler Cemiyeti” adı altında 12 aktüer ile kurulan Aktüerler Derneği, aynı zamanda Uluslararası Aktüerler Birliği’ne “ (IAA) ” tam üye olan 74 meslek örgütü içerisinde yer alıyor.