UFRS 17 ile şeffaflığın artacağına inananların oranı %92

UFRS 17’ye sorunsuz geçmek isteyenler SAS Sigorta Sektörü Vizyon Buluşması’nda bir araya geldi. Analitikte dünya lideri SAS, sigorta sektörünün öncelikli gündemi olan Uluslararası Finansal Raporlama Standardı 17’nin (UFRS 17) detaylarını “SAS Sigorta Sektörü Vizyon Buluşması” etkinliğinde konunun uzmanlarıyla ele aldı. Sigorta şirketlerinin aktüerya, risk ve muhasebe departmanları arasındaki iş akışının eksiksiz bir şekilde gözden geçirilmesini gerekli kılan ve muhasebe standartlarını yeniden tanımlayacak olan UFRS 17’nin temel amacı mali tabloların kurumlardaki karşılaştırılabilirliğini geliştirerek sektördeki şeffaflığı artırmak. SAS düzenlediği bu etkinlikle, Sigorta sektörünün finans, aktüerya ve bilgi teknolojileri departmanlarından önemli isimlere, 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek olan UFRS 17’ye sorunsuz geçmek için gerekli önemli detayları, regülasyon uygulamasını ve sunduğu uçtan uca çözümleri aktardı.

Her bir kurumun sigorta hizmetleri ve müşteri primleri yatırımı yoluyla nasıl kazanç sağladığını veya zarar ettiğini gösterecek olan Uluslararası Finansal Raporlama Standardı 17 (UFRS 17), uluslararası adıyla IFRS 17, sigorta sektöründeki mevcut muhasebe standartlarında iyileştirme sağlayacak bir dönüşüm başlatacak. UFRS 17’nin getirdiği yeni kurallar, bir sigorta şirketinin finansal raporlamasında, diğer endüstrilerle karşılaştırılabilirlikte daha fazla şeffaflık sağlamayı amaçlıyor. Uluslarası bir muhasebe diline geçmeyi sağlayan bu sistem ile karlılık hakkında daha iyi bilgi sahibi de olmak da mümkün hale geliyor. Sigorta sözleşmelerinin muhasebeleştirilmesi, ölçülmesi, sunulması ve açıklanması için ilkeleri belirleyen UFRS 17 ile geleceğe yönelik ve en iyi nakit akış tahmini yapılabilecek.

1 Ocak 2022’de zorunlu hale gelecek UFRS 17’yi hayata geçirmek için hassas, ayrıntılı bir planlama ve titiz bir çalışma gerekiyor. “SAS Regulatory Content for IFRS 17” çözümüyle, sigorta şirketlerinin UFRS 17’ye uyum gereksinimlerini tek ve entegre bir platform üzerinden karşılamalarına destek olan SAS, düzenlediği “SAS Sigorta Sektörü Vizyon Buluşması” etkinliğinde yeni regülasyonla uyum için başarılı bir zemin oluşturulması ve regülasyonun en verimli şekilde yönetilmesi için konunun uzmanlarını Sigorta sektörünün değerli katılımcıları ile bir araya getirdi.

SAS UFRS 17 Global Çözüm Lideri Stefan De Lombaert ve SAS UFRS 17 Güney EMEA Çözüm Lideri Dario Saltarelli’nin; UFRS 17’nin sigorta şirketlerine etkisi, SAS’ın UFRS 17 yaklaşımı, sunduğu uçtan uca çözümler, devam eden projelerden geri bildirimler ve çözüm demoları hakkında detaylı bilgi aktardığı etkinlikte, “Sigorta Sektöründe Risk ve Finans Yönetimi Dönüşümü: UFRS 17” başlıklı bir panel de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Sigorta Profesyoneli, SAS Sigortacılık Danışmanı Ayşegül Arışan’ın yaptığı panelde; 2017 yılından bu yana UFRS 17 etki analizi çalışmaları ve uygulamaları konusunda KPMG’de şirketlere danışmanlık yapan Aslıhan Duymaz ve UFRS dönüşüm projelerinde önemli bir tecrübeye sahip olan ve PwC Türkiye’deki mevcut UFRS 17 çalışmalarını yöneten Elçin Toygar, UFRS 17 ile ilgili merak edilen detayları paylaştı

Yaptığı sunumda SAS’ın bu yıl gerçekleştirdiği “Süreçteki Dönüşüm: UFRS 17 perspektifi ve yaklaşımları” adlı araştırma raporunun sonuçlarına değinen Stefan De Lombaert, “Araştırma sonuçları uyum sürecinin zorluklarına rağmen sektörün UFRS 17’nin sunduğu değişimleri memnuniyetle karşıladığını gösteriyor. Katılımcıların %92’si UFRS 17’nin şeffaflığı artıracağına inanıyor, %40’ı sektörün geleceği için oldukça önemli olduğunu dile getiriyor, %84’ü ise UFRS 17’nin uyumun ötesinde ek faydaları olduğunu aktarıyor.” dedi.

SAS’ın stratejik iş ortaklarıyla birlikte başarıyla uyguladığı UFRS 17 projelerini hatırlatan Stefan De Lombaert, “SAS Regulatory Content for IFRS 17, regülasyonlara uygun olarak ve güncel teknolojilerle uyumlu olarak geliştirilen, hızlı ve güvenilir bir çözüm. BT, sigortacılık ve finans alanındaki bilgi birikimimizle müşterilerimizin tam olarak ihtiyacı olan çözümü, var olan sistemlerine de uyumlu olacak şekilde sunuyoruz. Risk ve finans dönüşüm sürecinde izlediğimiz uzun dönemli strateji sayesinde, oluşan ihtiyaca uygun ek hizmet paketleri de sunabiliyoruz. UFRS 9 uygulamasında elde ettiğimiz önemli başarılardan aldığımız referansla geliştirdiğimiz UFRS 17 çözümüyle sigorta sektörünün bu dönüşüme sorunsuz ve hızlı bir şekilde adapte olmasına ve maksimum fayda sağlamasına yardımcı oluyoruz.” diye konuştu.