Sürücüler dikkat: Kış lastiği uygulaması başlıyor

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması bu gece saat 12 itibariyle başlıyor. Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan 2019 tarihinde sona erecek. Kurala uymayan araç sahiplerine uygulanan 715 liralık ceza, 1 Ocak 2019’dan sonra 885 liraya yükselecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği takılması, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor. Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor. Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayacak ve 1 Nisan 2019’a kadar devam edecek. Kurala uymayan araç sahiplerine uygulanan 715 liralık ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yüzde 23,73’lük yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2019 itibarıyla 885 liraya çıkarılacak.

Kış lastikleri ile 7 derecenin altında güvenli sürüş

Kış lastikleri, sahip olduğu özel desen yapısıyla 7 derecenin altında güvenli sürüş sağlıyor. Kış lastikleri sahip olduğu yüksek silika içeriği ve yapısı, özel lamelli deseni sayesinde karı üzerinde toplayarak karlı zeminde çekiş sağlar buzlu zeminlerde tutunma (grip) performansını artıracağı gibibu özel desen tasarımı sayesinde yağışlı havalarda yol üzerindeki suyu yararak, aracın zemine tam tutunmasına yardımcı oluyor.Otomobilin buzlu ve karlı zeminlerde kaymasının en önemli faktörü olan lastiklerin, kış lastiklerinde özel olarak geliştirilen kauçuk yapısı sayesinde fren mesafesini yaz lastiklerine göre 20%’ ye varan oranlarda kısaltıyor. Öte yandan kış lastiklerini yapısal farklılıklarına ek olarak, yanaklarında kış kullanımını ifade eden işaretler ile de yaz lastiklerinden ayrıştırmak mümkün. Araç lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti varsa global regülasyonlara göre “Kış Lastiği” olarak kabul ediliyor.