Turusan Bağcı: Mesleğin prestiji için acenteye sahip çıkılmalı

İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği (İSAD) Başkanı Turusan Bağcı, BES’teki son gelişmelerin BES satan ve satmayan tüm acenteleri olumsuz etkileyeceğini söyledi.

BES satan binlerce acente ve çalışanın bundan sonra ne yapacağını soran Bağcı, “Bunu içinde direkt satış örgütleri de var. Bu kişiler evlerini, kendilerini geçindirebilmeli. Yeni, kârlı, yatırım odaklı ürünler, yeni satış modelleri kaçınılmaz olarak düşünmeli ve en önemlisi, harekete geçmeli. Yoksa önümüzdeki 5 sene içerisinde binlerce acente kapanabilir, on binlerce kişi işsiz kalabilir. Bu kişiler tam anlamadan ve bilmeden elementer branşlara yönlenip bu kadar yoğun rekabet ortamında burayı deneyerek ayakta kalmaya çalışırken, hem kendilerini hem de sektörü zor durumda bırakabilir. Bu gibi nedenlerle, sorun BES satmayan acenteyi aslında daha da yakından ilgilendiriyor” dedi.

Devletin de kanun, yönetmelik veya desteklerde acenteyi göz ardı ettiğini belirten Bağcı şöyle devam etti: “En yakın örneği otomatik katılımdaki sıfır komisyondur. Önerilerimizi yazılı ilettik. BES’teki %25 devlet katkısı zorunlu katılımda biraz daha düşük olabilir ve sigorta acentelerine zorunlu katılımda %15 destek verilebilir dedik; gündeme dahi alınmadı. Bu konuda üst yetkililerimiz de bir çalışma yapmadı. Yani, devlet yok sayıyor, BES şirketleri yok sayıyor,
Sigorta şirketlerinin çoğunluğu umursamıyor, yöneticiler yok sayıyor, uzaktan satış hızla tehdit ediyor ve bu konuda bir çalışma yapılmıyor.”

Şimdi ne olacak?
Avrupa’da birçok ülkede, Amerika’da ve İngiltere’de acentelerin ciddi saygınlıkları olduğunu, en güvenli mesleklerden sayıldığını aktaran Bağcı, “Aslında bunun nedeninin artan oranda düzenli ve belirli oranda para kazanmalarından geçtiğini anlamak için çok akıllı olmaya gerek yok. Para toplamak hariç her türlü bankacılık işlemlerini yapıp para kazanıyorlar, hatta Almanya’dan gelen bir acente ile konuşurken, para transferi yaparak komisyon dahi aldıklarını öğrendim. İsteyen acente, borsada hisse senedi alıp satabiliyor, uluslararası yatırım amaçlı fiziki altın sertifikası satabiliyor, maaş-yol-yemek ödemeden sadece sattıkça komisyon ödedikleri satış teknik personeli, yatırım uzmanları çalıştırabiliyorlar” dedi.

Bir sektörü temsil eden aracılar ve çalışanlarının sektörün prestiji açısından iyi kazanmaları gerektiğinin altını çizen Turusan Bağcı, “İyi kazansınlar ki eğitme yatırım yapsınlar, kaliteli insanlar çalıştırsınlar ve kaliteli yaşasınlar. İşte buradan önemli bir sorunun çözümünü de tespit etmiş oluyoruz: Güvenilir, saygın bir meslek olmak iyi kazanmaktan geçiyor.
Acenteyi sahiplenmeyen ve kazanmasına yardımcı olmayan bir sektör saygınlığı ve güvenilirliğinden bahsedilemez” dedi.