Çin politikasından endişelenen ABD’li üniversite sigortaya sarıldı

ABD’nin Illinois eyaletindeki Urbana-Champaign (UIUC) Illinois Üniversitesi Çinli öğrencilerin en çok tercih ettiği ABD’li üniversite konumunda. ABD’nin son zamanlardaki Çin politikası üniversite yönetimini endişelendirdi. 50 bine yakın öğrencisi olan ve 10 öğrencisinden biri Çin’den gelen öğrencilerden oluşan üniversite, söz konusu öğrencilerin olası geri dönüşlerinin yaratabileceği ekonomik kayba karşı sigorta çözümü geliştirdi. UIUC Gies College of Business Dekanı Jeff Brown, Yahoo Finance’e verdiği demeçte, “Gelirimizin büyük bir kısmı Çin’den gelen öğrencilerden elde edilen gelirlerden oluşuyor. Çinli öğrenciler kolejimizin bir parçası ve onları seviyoruz. Ancak kontrolümüz dışında riskler bulunuyor.” dedi.

Haberde ABD’nin öğrenci vizelerindeki politika değişikliklerinin Çinli öğrencilerin kayıtlarını etkileyebileceği ve bu durumun UIUC için önemli bir finansal bozulmaya yol açabileceği belirtildi. Dekan Brown, okulun kendine özgü bir sigorta poliçesine ihtiyaç duyduğunu ve Lloyd’s of London’la birlikte benzersiz bir sigorta poliçesi oluşturduklarını söyledi.

UIUC bu kapsamda Lloyd’s ile üç yıl sürecek bir sözleşme imzaladı ve sözleşme Temmuz 2017’de başladı. Poliçe Çinli öğrenci kaydında azalmaya karşı oluşan ekonomik riski kapsıyor. Yahoo Finance, üniversitenin poliçe için 424.000 dolar prim ödediğini yazdı. Sigorta poliçesinin teminatı ise 60 milyon $ olarak belirlendi.  ABD Başkan Trump’ın Pekin ile ticaret savaşı yoğunlaştığı için, sigortanın bedeli de son zamanlarda arttı. Haziran ayında, Beyaz Saray havacılık, robotik ve ileri teknoloji bölümlerdeki Çinli yüksek lisans öğrencileri için vizeleri beş yıldan bir yıla düşürdü.