Kadınlar emeklilik için daha hazırlıksız

HSBC Grubu’nun “Emekliliğin Geleceği: Açığı Kapamak” adlı raporuna göre, Türkiye’de kadınlar erkeklere göre emekliliğe finansal olarak daha hazırlıksız. Türkiye’de çalışma çağındaki kadınların yüzde 42’si emekliliğinde gıda ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekeceğinden endişe duyuyor.

Dünya genelinde 16 ülkede 17 binden fazla katılımcının dâhil olduğu araştırmanın sonuçları, Türkiye’de çalışma çağındaki kadınların yüzde 42’sinin, erkeklerin ise yüzde 35’inin emeklilikte gıda, ısınma, su gibi temel gereksinimlerini karşılamakta güçlük çekeceğinden endişe ettiğini gösteriyor. Bununla birlikte; Türkiye’de çalışma çağındaki kadınların yüzde 47’si, erkeklerin ise yüzde 41’i emekliliğinde sağlık hizmeti masraflarını karşılamaya yetecek parası olmayacağından endişe duyuyor.

Türkiye’den çalışma çağındaki bin dört kişinin görüşlerini içeren rapor, Türkiye’de kadınların erkeklere göre emeklilik için daha az hazırlıklı olduğuna işaret ediyor. Raporda; çalışma çağındaki kadınların yüzde 46’sının emekliliği için henüz birikim yapmaya başlamadığı veya ne kadar birikim yaptığını bilmediği belirtiliyor. Çalışma çağındaki kadınların yüzde 20’si emekliliği için eşine göre daha az birikim yaptığını belirtiyor.

 Kadınların dörtte biri çocuk bakımı için işten ayrılıyor

Türkiye’de kadınların çocuk bakımı için kariyerlerine ara verme oranı erkeklere göre halen çok yüksek. Rapora göre; çalışma çağındaki annelerin beşte ikisinden fazlası (yüzde 41), babaların ise yüzde 1’i doğum iznine ayrılıyor. Bununla birlikte çalışma çağındaki annelerin yüzde 25’i çocuklarının bakımı için çalışmayı tamamıyla bırakıyor.

Evcil hayvan harcamaları sağlık birikimine ayrılan miktardan yüksek

Raporda; Türkiye’de çalışma çağındaki bireylerin büyük bir çoğunluğunun olası sağlık giderleri için hazırlık yapmadığı belirtiliyor. Araştırmaya Türkiye’den dahil olan çalışma çağındaki katılımcıların yalnızca yüzde 6’sı hastabakıcı ve evde bakım giderleri için birikim yaptığını ifade ediyor. Öte yandan rapor sonuçları; çalışma çağındaki her beş kişiden birinin (yüzde 20) evcil hayvan için yaptığı harcamanın emeklilik döneminde oluşabilecek hastabakıcı ve evde bakım giderleri için yaptığı birikimden daha yüksek olduğuna işaret ediyor. Bu davranışın yaş ilerledikçe değiştiğine dikkat çekilen raporda; 65 yaş üstü bireylerin yüzde 17’sinin hastabakıcı ve evde bakım giderleri için birikim yaptığı belirtiliyor.

Çalışanlar emeklilikte çocuklarından destek alacağını düşünüyor

Türkiye’de çalışma çağındaki bireylerin üçte ikisinden fazlası (yüzde 67) çocuklarının emeklilikte kendilerine destek olacağını öngörüyor. Ancak hali hazırda emekli olan bireylerin bu yöndeki beklentileri karşılanmış görünmüyor. Emekli bireylerin yaklaşık yarısının sosyal güvence kapsamında düzenli geliri bulunuyor ancak yalnızca yüzde 9’u çocuklarından finansal destek alıyor. Raporda; Türkiye’de emekli bireylerin yüzde 18’inin ev kirası ödediği, yüzde 9’unun ise halen konut kredisi ödediği belirtiliyor.

 

Atılabilecek adımlar

HSBC Grubu’nun “Emekliliğin Geleceği: Açığı Kapamak” raporunda emeklilikteki finansal şartların iyileştirilmesi için atılabilecek beş adım şöyle sıralanıyor:

  1. Emekliliğe bakış açınızı yeniden şekillendirin

Emekliliğinizle ilgili planlamaları ötelediğiniz bir dönemde emekliliğe bakış açınızı yeniden şekillendirmeye zaman ayırabilirsiniz. Emekliliği, tutkularınızın peşinden gitmenizi ve yeni maceralara atılmanızı sağlayacak bir fırsat olarak düşünebilirsiniz. Emekliliğinizi en iyi şekilde geçirmek için ileriye dönük planlama yaptığınızdan emin olun.

  1. Nasıl bir emeklilik istediğinizi gözünüzde canlandırın

Nasıl bir emeklilik istediğiniz konusunda düşünün. Seyahat etmek, başka bir yere taşınmak, yeni bir hobi edinmek veya yeni bir iş kurmak gibi farklı seçenekleri değerlendirin. Emeklilik hayatınızın nasıl geçmesini istediğiniz konusunda fikir sahibi olmanız daha iyi bir planlama yapmanızı sağlayacaktır.

  1. Uzmanlara danışın

Birikim ve yatırım yapma konusunda uzmanlaşmanız gerekmiyor. Profesyonel finansal danışmanlık hizmeti alarak emeklilik planlarınızı ve maliyet hesaplaması yapabilirsiniz. Bu, doğru yaklaşım konusunda karar vermenize yardımcı olacaktır. Soru sormaktan çekinmeyin ve karar vermeden önce her şeyden emin olun.

  1. Birikim yönetimi ve planlama

Rahat bir emeklilik için mali durumunuzu yönetmeniz yeterli olmayabilir. Nerede ve ne kadar birikim yapabileceğinizi planlamanız gerekir. Birikim hesaplaması ve bütçelendirme uygulamaları gibi online araçları kullanarak hayatınızda bugün yapabileceğiniz değişiklikleri belirleyebilir; bu sayede giderlerinizi azaltabilir ve geleceğiniz için daha fazla birikim yapabilirsiniz.

  1. Finansal olarak bağımsız olun

Emekli kadınların eşlerinin gelir veya emekli maaşına bağımlı olma ihtimalleri erkeklere göre daha yüksek. Ayrı bir birikim başlatarak veya kendi yatırımlarınızı yaparak finansal olarak bağımsız olabilirsiniz.