Sigorta Bilgi Merkezi SAİK’le buluştu

İstanbul’da bulunan SAİK Yöneticileri 4 Aralık’ta SBM (Sigorta Bilgi Merkezi) Genel Müdürü Murat Hakseven ve kurum yöneticileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya SEİK (Sigorta Eksperleri İcra Komitesi) üyeleri, TOBB Sigortacılık Müdürlüğü yetkilileri ve Sektör Meclisi Eğitim Çalışma Komisyonu Üyeleri de katıldı. 

Toplantıda SBM üzerinden yapılan çalışmalarda yaşanılan olası sıkıntılara çözümler ve yapılabilecek geliştirmeler, acentelere yönelik teknolojik kolaylıklar sağlanması konusunda da görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmeler neticesinde şu konularda kararlar alındı:  

  • Son zamanlarda yaşanılan temel sıkıntılardan biri olan araç cinslerinin (istimal türü) sehven veya farklı nedenlerle yanlış yazılması konusunun çözümü için önemli bir karar alınmıştır. Bu karar doğrultusunda SBM Sigorta Şirketlerine 24 Aralık tarihine kadar teknik düzenlemeler yapmaları için süre tanınmış olup, bu tarihten itibaren araç kullanım tarzları otomatik olarak gelecek ve değiştirilemeyecektir. 
  • Poliçe üretim aşamasında önemli ve gerekli bir bilgi olan “marka kodlarının” araçlar için de kullanılan Kare Kod uygulaması içerik bilgisi genişletilerek doğru ve kolaylıkla edinilmesine yönelik çalışmalar yapılmasına karar verilmiştir. Böylece Acenteler için operasyonel ve zaman maliyeti anlamında rahatlatıcı bir uygulama hayata geçirilecektir. 
  • Trafik poliçe üretimlerinde SBM sistemlerinde görünen geçmişe dair sürprimin otomatik olarak yeni araca verilmesi konusunda, geriye yönelik sürenin beş yıl ile sınırlı olması konusunda fikir birliğine varılmış olup, uygulamanın nihai onayı adına Hazine nezdinde çalışma yapılacaktır. 
  • Yeni tescil araçlara dair poliçe üretiminde kullanılan geçici YK plaka uygulamasının bir ay içinde düzeltilerek asıl plaka numarasının sistemlere girişinin zorunlu olarak sağlanması yönünde gerekli alt yapı çalışmalarının yapılması kararı alınmıştır. 
  • SBM Aracılığı ile Emniyet Genel Müdürlüğünden trafik sigortası olmayan yaklaşık olarak üç milyon aracın bilgisi istenecek. Bu bilgi alınırsa SBM tarafından araç sahiplerine poliçelerini yaptırmaları konusunda uyarı ve hatırlatma yapılacaktır. Bilgilerin alınamaması halinde, bu uyarının EGM tarafından yapılması için çalışma yapılacaktır. 

Acentelerin günlük çalışmaları ve üretim işlemlerinde ortaklaşa belirlenebilecek yeni ve teknolojik uygulamaların belirlenerek hayata geçirilmesi konularında da SAİK ve SBM yöneticileri karşılıklı fikir paylaşımlarında bulundu.