Sigma raporu sigortanın faydasını gözler önüne serdi

Swiss Re tarafından yayınlanan yılın son Sigma raporuna göre, 2018 yılında doğal ve insan kaynaklı felaketlerden kaynaklanan toplam ekonomik kayıplar, 2017 yılındaki 350 milyar dolara göre ciddi tutarda düşerek 155 milyar dolar oldu. Rapora göre, küresel sigortalı zararların ise 79 milyar dolarla son 10 yılın zirvesine çıkacağı tahmin edildi. Raporda, sigorta şirketlerinin bu yılki felaket olaylarından etkilenen insanlar ve işyerleri için yaşanan sıkıntılarını azaltmak için 79 milyar dolar tutarında tazminat ödemesi ile katkıda bulunduğu belirtildi. Diğer bir deyişle, tüm ekonomik kayıpların yüzde 50’sinden fazlasının sigortalı olduğu ve sigorta sektörünün olası felaket riskini azaltmaya çalıştığının altı çizildi.

Sigma raporuna göre, bu yıl dünyanın tüm bölgelerinde çok sayıda küçük ve orta ölçekli kayıp yaratan felaket olayları yaşanırken, aynı zamanda iyi kurulmuş sigorta kapsamına sahip bölgeler de ciddi şekilde etkilendiğinin altı çizildi. Bu nedenle sigortalı kayıplar açısından 50 yıllık Sigma kayıtlarında 2018’i dördüncü en pahalı yıl haline getirdiği ifade edildi. Öte yandan küresel çapta, 2018’de 2017 yılındaki can kaybı sayısına yakın 11.000’den fazla kişi hayatını kaybetti veya kayboldu.

Doğal felaketlerden ve insan kaynaklı felaketlerden yaklaşık 155 milyar dolar olduğu tahmin edilen toplam ekonomik kayıplardan doğal felaketler 146 milyar dolar, insan kaynaklı felaketler ise 9 milyar dolar kayıp yarattı. Doğal felaketler bu yılın sigortalı zararlarının 71 milyar dolarını, kalan 8 milyar dolar ise insan kaynaklı felaketlerden kaynaklandı.

Bu yılki yıkıcı doğal afet olaylarının örnekleri arasında Hurricanes, Michael ve Florence; Typhoons Jebi, Trami ve Mangkhut; Avrupa ve Kaliforniya’daki aşırı sıcak havalar, kuraklık ve orman yangınları; Japonya ve Hindistan’daki seller; Japonya, Endonezya ve Papa Yeni Gine’de depremler; ve Hawaii’deki yanardağ püskürmeleri sayılabilir.