SAİK Yönetimi ile Brokerler Derneği’nden birlik mesajı

SAİK’in sektörü temsil eden kurumlarla görüşmeleri hız kesmeden sürüyor. SAİK İcra Komitesi üyeleri Brokerler Derneği ile toplantı yaparak, dernek yönetimi ile birlik mesajı verdi.

Acentelerin Sesi Ekibi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Değerli Meslektaşlar,

SAİK Yöneticilerinden aldığımız bilgilere göre, İcra Komitesi üyeleri bugün İstanbul’da, Brokerler Derneği Başkanı Sayın Ateş Ceber ve Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ile önemli bir toplantı gerçekleştirmiştir. Toplantıya TOBB Sigortacılık Müdürlüğü yetkilileri de katılmışlardır.

Toplantıda ana gündem maddesi olarak Brokerlerin yasal mevzuatları çerçevesinde çalışma usulleri hakkında görüşülmüştür.

Bilindiği üzere, Brokerlerin ilgili yasa ve yönetmelikleri doğrultusunda, kuruluş, faaliyet ve mevzuatlar nezdinde çalışma yetkisi yasalar ile Brokerler Derneğine verilmiştir.

Toplantıda gündemin en önemli maddesi olarak, son zamanlarda özellikle, Bazı Acentelerin ve Brokerlerin faaliyetleri sırasında yasal mevzuatların dışına çıkarak farklı ve usulsüz şekillerde sigorta işlemleri yaptıkları, komisyon iadesinde bulundukları, her önüne gelene Ekran paylaşımı sağlayarak poliçe düzenlettirdikleri, Web sayfalarında oluşturulan üye giriş platformları ile illegal poliçe düzenlenmesine imkan verdikleri konusu da görüşülmüş ve ayrıca bazı Brokerlerin araç muayene istasyonları önünde teknik personel yada şube müdürü bulundurmadan Acentelik Fiziki Şartlarına uygun olmayan kabinlerde, fatura ödeme merkezlerinde poliçe satışı sağladıkları ve digital ortamlarda yasalara aykırı çalışmalar yaptıkları görüşülmüştür.

Bu tür çalışmaların yasalar çerçevesinde faaliyet gösteren diğer Broker ve Acentelere de zaman içinde zararları olacağı bu nedenle mutlak tedbir alınması ve ortak mücadele edilmesi hususunda görüş birliğine varılmıştır.

Bu sıkıntılardan yola çıkarak 2019 yılının başında SAİK, Brokerler Derneği ile yasal çalışma başlatma ve bu usulsuz yapılanmaların önüne geçme kararı alıp, İllegal yollar ile sigorta satışına aracılık edilmesine imkan sağlayan tüm aracılar ile topyekun mücadeleye başlayacaktır.

Tek işi Sigortacılık olan Acentelerin ekmeğine göz diken yapılarla mücadele kararlığını sürdüren ve bu manada tüm sektör paydaşları ile yaptığı toplantılar ve özverili çalışmaları için göreve geldiği günden bu yana çaba sarf eden İcra Komitesi üyelerine ekibimiz ve tüm Acenteler adına teşekkür ediyoruz.”