SEİK Başkanı Ahmet Nedim Erdem’den açıklama

TOBB-SEİK Başkanı Ahmet Nedim Erdem, sosyal medyada yaptığı bir paylaşım yüzünden hakkında açılan bir soruşturma nedeniyle başkanlık yetkilerini devretti.

Beş yıldır Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği Başkanlığı görevini yürüten, geçen yaz da TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanlığı’na seçilen Ahmet Nedim Erdem, konuyla ilgili açıklamasında, kendisi hakkında iki yıl önce sosyal medyada yaptığı bir paylaşım delil gösterilerek dava açıldığını belirterek, “Bu hafta itibarıyla Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nden gelen bir tebligatla, ‘savcılıkta hakkımda soruşturma açıldığı, soruşturma tamamlanana kadar Sigorta Eksperleri İcra Komitesi’nde yürüttüğüm görevlerden tedbir mahiyetinde el çektirilmeme karar verildiği’ bildirilmiştir” dedi.

Erdem’in söz konusu açıklaması şöyle:

“Saygıdeğer Meslektaşlarım,

Yaklaşık 5 yıldır Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği Başkanlığı, 5 aylık bir süredir de TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanlığı görevini sürdürmekteyim.

2018 yılında yapılan iki kurumun seçimlerinde de siz değerli meslektaşlarımızın tercihleri doğrultusunda buralara seçilmeye yönetim kurullarımızla beraber hak kazandık. SEİK te göreve geldiğimizde ilk olarak neleri yapmamız gerektiği konusunda bir projeksiyon çıkardık ve 1 yıllık hedefleri belirledik. Bunları daha önce sizlerle paylaşmıştık. Yaptığımız en önemli tespit sigorta eksperlik mesleğinin yazılı kurallarının olmadığıydı. Bunun içinde 7 branşta çalışma komisyonları oluşturarak bu eksikliğimizi en kısa sürede giderip, mesleği kurallar çerçevesinde yapılabilir ve yaşatabilir hale getirmek gayesiyle bu süreçleri ivedilikle başlattık.

Bir taraftan mesleğin eksik kalan, yönetilemeyen taraflarının süreç yönetimini yaparken, diğer taraftan bir takım engelleme ve zorluklarla karşı karşıya kaldık. Biz bu engelleme ve zorlukları gelecek yapısal değişikliğin rahatsızlığı olarak değerlendirip yolumuzda ilerleme konusunda hep irade gösterdik. Biz, artık seçim bitti geçim derdindeyiz şuuruyla hareket ederken, bazı kişilerin bu gayede olmadığı ve birtakım kişisel hesaplaşmalar içerisinde olduklarını maalesef öğrenmiş bulunmaktayız.

İki aydır dernek tarafında 4 ayrı şikâyete konu soruşturma geçirdik. CİMER, İstanbul Valiliği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şişli Belediyesi olmak üzere 4 ayrı kurum gelerek dernekte ki süreçlerimizi teftiş etmiş, incelemelerde bulunmuş, iftiralarla dolu şikayetlere ilişkin bir sonuç bulunamamıştır. Bunların içerisinde en üzücü olanı ise dernek merkezinde ve bölgelerde mesleğin ve meslektaşların gelişimi adına düzenlenen hizmet/meslek içi eğitim kapsamına giren faaliyetlerin dahi şikâyet konusu yapılması ve denetime tabi tutulması olmuştur.

Bununla birlikte son 1,5 aylık dönemde bazı meslektaşlarımızın şahsımı kastederek ‘onun hakkında soruşturma açtırdık, onu o koltukta oturtmayacağız, hiçbir yerden randevu verdirtmeyeceğiz’ şeklinde konuşmaları bize kadar ulaşmıştır. Biz konudan haberdar değilken Sigorta Denetleme Kurulu tarafından yapılan çağrı üzerine kuruma gittiğimde sosyal medya hesabımdan yapmış olduğum bir paylaşım nedeniyle savcılık tarafından hakkımda soruşturma yürütüldüğü ve kendilerinin de kurum olarak görevlendirildiği bilgisini aldım. Hakkımda sosyal medya hesabımdan yaklaşık 2 yıl önce yaptığım bir paylaşım delil gösterilerek mesnetsiz iddialarla suç duyurusunda bulunulmuş olduğunu öğrendim.

Soruşturma devam ettiği için herhangi bir girişimde bulunulması mümkün olmamıştır. Ancak bu hafta itibariyle Sigortacılık Genel Müdürlüğünden gelen bir tebligatla, ‘savcılıkta hakkımda soruşturma açıldığı, soruşturma tamamlanana kadar Sigorta Eksperleri İcra Komitesinde yürüttüğüm görevlerden tedbir mahiyetinde el çektirilmeme karar verildiği’ bildirilmiştir.

Bu karar itibarıyla soruşturma tamamlanıncaya kadar sizlerin oylarıyla seçilmiş olduğum Sigorta Eksperleri İcra Komitesindeki görevlerime devam edemeyeceğimi siz meslektaşlarımın bilgilerine sunarım.

Kanunlara ve hukuka duyduğum saygı ve güven gereği, bu süreçte tarafımdan istenen tüm bilgi ve belgeler devletimizin tüm kurumlarıyla paylaşılacak olup, soruşturmanın gerektiği gibi tamamlanması hususunda gayretlerimizle beraber kararın iptali ve göreve iade davasının açılması yönünde gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız.

Değerli meslektaşlarım; sigorta eksperliği mesleği bir değişim süreci yaşamaktadır. Elbette ki değişimler kolay olmuyor ve süreçler sancılı geçiyor. Bizde bu mesleği yapanlar olarak yeteri kadar sancılı süreçten geçtik. Ben ve arkadaşlarım bu zorlukları bilerek yönetimlere talip olduk. Hiçbir zorluk bizi inandığımız değerlerden ve çalışma azmimizden geri koyamayacaktır. Mesleğimizin geleceğinin bu süreçten olumsuz etkilenmemesi için sabır ve sükunetle yolumuza devam edeceğiz.

İnancım şudur ki; mesleğimizi ileri götürmek, geleceğe hazırlamak için yapılan çalışmaları hazmedemeyenler hukuk ve kanun önünde bir kez daha hezimete uğrayacaklardır. Bu süreç, çıktığımız bu yolda yürüyüşümüzü durdurmayacağı gibi aksine inancımızı ve kararlığımızı daha da arttırmıştır.

Sigorta Eksperleri İcra Komitesi üyeleri görevinin başında olup, komisyon çalışmaları ve diğer çalışmalar da aynı kararlılıkla ve hızda devam edecektir.

Bilgi ve takdirlerinize sunarım.

Saygılarımla”

Ahmet Nedim Erdem