SAİK Yönetimi Hazine Sigortacılık Müdürlüğünü ziyaret etti

SAİK Yönetimi 3 Ocak 2019 tarihinde Ankara’da Hazine Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nde temaslarda bulundu. Genel Müdür Murat Kayacı ve müdürlük yetkilileri ile görüşen SAİK Yönetimi acentelerin sorunları ve güncel konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

Acentelerin Sesi’nde konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Değerli Meslektaşlar,

İcra Komitesi üyelerinden aldığımız bilgilere göre, SAİK Yönetimi 3 Ocak 2019 tarihinde Ankara’da iki önemli toplantı gerçekleştirmiştir. İlk toplantı saat 14.30′da Hazine’de Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı Müdürlük yetkilileri ile yapılmıştır. Toplantıya TOBB Sigortacılık Müdürlüğü yöneticileri de katılmıştır. Söz konusu toplantıda görüşülen önemli konuların aşağıda ki gibi olduğu bilgisi de alınmıştır.

-SAİK Yöneticileri, Aralık ayında Brokerler Derneği ile yapılan toplantıda görüşülen konular ve hukuksuz yapılarla mücadele konusunda alınan ortak mücadele kararını Kamu yöneticilerine detayları ile iletmiştir. Hazine yöneticilerine bu bağlamda; Sigorta satışı yapılan Faturamatik ve benzer yerler, araç muayene istasyonları önüne konulan sigorta kabinleri, yetkisiz ve hukuksuz olarak Broker yapılar üzerinden yapılan uygulamalara karşı ortak hareket konusunda kararlılık iletilmiştir. Hazine yöneticileri her iki tarafın ( SAİK ve Brokerler Derneği ) mutabık kalması durumunda yapılan yanlış uygulama ve çalışmalar konusunda çözümler üretilmesi ve yaptırımlar uygulanması konusunda destek olacağını bildirmiştir.

-Yukarıda ki gündem konularından olan “Faturamatik” merkezleri için SAİK tarafından, Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan başvuru ve raporlar doğrultusunda, Hazine yöneticileri söz konusu yapının çalışmalarının kanuna aykırılığını onaylayarak Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğunun bilgisini iletmiştir.

-İcra Komitesi yöneticileri, bu yapıların dışında usulsüz ve kanunlara aykırı olarak yetki devri yapan, ekran şifreleri dağıtan, Statik IP konusunda yazılımlarla kural dışı çalışan bazı Şubeci yapılarla ilgili rapor ve tespitlerini Hazine yöneticilerine iletmişlerdir. Bu kurumlarla ilgili olarak yakın süreçte engelleyici çalışma ve uygulamalar hayata geçirilecektir.

-Trafik Sigortalarında düşen Acente komisyonlarının yükseltilmesi gerekliliği İcra Komitesi tarafından, Hazine yöneticilerine bir kez daha iletilmiştir. Hazine yöneticileri bunun gerçekleşmesinin Nisan ayından sonra yapılacak bir çalışma ile ele alınacağına dair bilgi aktarmıştır.

-Sigortacılık Kanunu ( 5684 sayılı kanun ) ve ilişkili Acenteler Yönetmeliğinde ki, Acenteler aleyhine bazı maddelerin değiştirilmesi gerekliliği İcra Komitesi tarafından Yöneticilere iletilmiştir. İlgili maddelerin değişimi için yakın süreçte ortak çalışma yapılması kararı alınmıştır.

-Sigorta sektöründe faaliyet gösteren tüm aracıların ( Acenteler, Brokerler ) SAİK Çatısı altısında olması gerekliliği yöneticilere iletilmiştir. Hazine Yöneticileri talebi olumlu karşılamış ve bu konuda çalışma yapılmasına karar verilmiştir.

Tek işi Sigortacılık olan biz Acenteler adına çok önemli olan yukarıda ki konularla ilgili yaptıkları çalışma ve girişimler için İcra Komitesi ve Hazine yöneticilerini kutluyor, bizler adına yakın zamanda güzel haberler alacağımızı umuyor, diliyoruz.

Bilginize sunuyoruz…”