Doğal afet kaynaklı sigortalı kayıplar 2018’de 80 milyar $ oldu

Reasürans devi Munich Re’nin raporuna göre, doğal afetlerden kaynaklanan sigortalı zararlar 2018’de 80 milyar dolar oldu. Raporda, en çok zarar görülen olayların 12.5 milyar dolarlık sigortalı zarara neden olduğu Kuzey Kaliforniya’daki Kamp Ateşi ve 10 milyar dolarlık sigortalı zararla Michael kasırgası olduğu bildirildi.
Raporda, geçen yılki 80 milyar dolarlık sigortalı zararın, son 30 yıldaki enflasyona göre düzeltilmiş ortalamanın (41 milyar ABD doları) önemli ölçüde üstünde olmasına rağmen, 2017’deki 140 milyar dolarlık rekor rakamların altında olduğunun altı çizildi.

Toplamda, geçen yılki doğal felaketlerde toplam ekonomik zararların sadece yarısının sigortalı olduğunu belirten Munich Re, toplamda 160 milyar dolar tutarında bir ekonomik kayıp yaşandığını ifade etti. Raporda 2018’deki zararların, büyük ölçüde kasırga zararları olması nedeniyle 2017’deki 350 milyar dolar olan toplam ekonomik zararın altığında kaldığı da belirtildi.

2018 yılında ABD’deki kasırgaların, dünya genelindeki toplam zararın beşte birini oluşturduğu belirtilen raporda, Munich Re, dünya çapındaki kasırgaların 2018’de 56 milyar dolarlık sigortalı hasara yol açtığı bilgisini paylaştı.

Raporda Tayfun mevsiminde Japonya’da 2018’de toplam yedi fırtınanın etkili olduğu belirtilirken, en şiddetli fırtınanın yaklaşık 9 milyar dolarlık sigortalı zarara yol açan Jebi Tayfunu olduğunu ve bunun da Japonya’nın tarihindeki en çok zarara yol açan tayfunlardan biri olduğunu ifade edildi.

Munich Re iklim ve yer bilimleri başkanı Ernst Rauch, “Verilerimiz, Kaliforniya’daki orman yangınlarından kaynaklanan kayıpların son yıllarda çarpıcı biçimde arttığını gösteriyor” dedi.