Çin ve Almanya, sigorta ve finans ilişkilerini derinleştiriyor

Çin ve Almanya, finans ve sigorta endüstrilerinde işbirliğini güçlendirmek ve ayrıca pazarlarını birbirlerine açmak için anlaşmalar imzaladılar. Anlaşmalar, Alman Maliye Bakanı Olaf Scholz’un Pekin’e yaptığı iki günlük ziyareti sırasında imzalandı. Scholz, “Bugün somut, çok somut adımlar konusunda hemfikir olduğumuz için çok mutluyum” dedi. Çin tarafında anlaşmaya imzayı Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ekonomi baş danışmanı Başbakan Yardımcısı Liu He attı.  Liu ise, “İki taraf derinlemesine, pragmatik ve verimli görüşmeler gerçekleştirdi ve fikir birliği oluşturdu” diye konuştu.

Her iki taraf da ortak bir açıklamada “mali ve finansal alanlarda makroekonomik politika koordinasyonunu ve pragmatik işbirliğini güçlendirecek ve stratejik işbirliğini genişleteceklerini” belirttiler. Çin dünyanın en büyük ikinci, Almanya ise dördüncü en büyük ekonomisi durumunda.

Anlaşmaya göre, Alman sigorta şirketleri Çin’de tamamen sahip oldukları sigorta operasyonlarını kurabilirken, Çinli oyuncuların Almanya’da reasürans işi yapmasına izin veriliyor. Habere göre, Alman bankaları Çin Halk Bankası’nın (PBOC) açık piyasa operasyonlarında ana bayi olmak için başvurabilecek. Genel ekonomik işbirliğine gelince, her iki ülke de Çin’in Belt ve Yol girişimi ile AB’nin ortak altyapı planlaması dahil Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlamaya yönelik stratejileri arasındaki işbirliği alanlarını arayacak.