Zararlı bir yazılım saldırısının sigortacılara maliyeti 27 milyar $

Risk yönetimi için stres testi olarak geliştirilen bir varsayım senaryosuna göre kötü niyetli e-posta yoluyla yayılan eşgüdümlü bir küresel siber saldırının 85 milyar ila 193 milyar dolar arasında ekonomik zararlara neden olabileceğini gösterdi. Lloyd’s tarafından yayınlanan çalışmada, bu tür bir saldırının ardından oluşacak sigorta taleplerinin ise iş kesintisi ve siber gasptan, olay müdahale maliyetlerine kadar değişiklik gösterebileceğinin altı çizildi. (“Bashe attack: Global infection by contagious malware” başlıklı raporun tümü Lloyd’s web sitesinden indirilebiliyor.) Bu senaryoda ise sigorta sektörü tarafından ödenen toplam talebin de 500.000 ila 200 milyon dolar arasında değişen poliçe sınırlarına dayanarak, 10 ila 27 milyar dolar arasında olabileceği tahmin edildi.

Stres testinde, sigortalı ve ekonomik zarar tahminleri arasındaki keskin farkın, sigortacılığın derecesini vurguladığı belirtildi. Saldırının, perakende, sağlık, üretim ve bankacılık alanlarındaki en büyük kayıplarla küresel olarak birçok sektörü etkileyebiliceğinin altı çizildi.

Raporda, daha fazla hizmete sahip olan bölgesel ekonomilerin, özellikle ABD ve Avrupa’nın daha fazla zarar göreceği ve daha yüksek doğrudan zararlara karşı savunmasız olacağı belirtildi. Siber saldırılar, Ukrayna’dan yayılan virüsün 2017’de dünyanın dört bir yanına hasara yol açması, binlerce bilgisayarı etkilemesi, Mumbai’den Los Angeles’a limanları tahrip etmesi ve hatta Avustralya’daki bir çikolata fabrikasında üretimi durdurması üzerine odaklandı.

Raporun MSIG, SCOR TransRe ve Siber Risk Yönetimi (CyRiM) tarafından ortak olarak hazırlandığı belirtildi.