AKUT 23 yaşında

Doğa kazalarında ya da doğal afetlerde başı dertte olanlara en kısa sürede ulaşmak amacıyla 14 Mart 1996 yılında kurulan “AKUT Arama Kurtarma Derneği”, 23. yaşını kutluyor.

Ülke genelindeki 30 operasyon ekibi ve 2 bin 500’ün üzerinde gönüllüsü bulunan Türkiye’nin en güvendiği sivil toplum kurumlarından biri olan AKUT, İstanbul Esentepe’de bulunan merkez binasında 23. kuruluş yıldönümü etkinliği düzenledi. Etkinliğe AKUT Yönetim Kurulu üyeleri, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, AFAD yetkilileri ve AKUT gönüllüleri katıldı.

AFAD yetkilileri ile merkez binasını gezdikten sonra açılış konuşmasını gerçekleştiren AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı afetlere karşı bilinçli olmanın önemini vurgulayarak; “Tanımı gereği afetler, müdahale için mevcut kaynakların yetersiz kaldığı olaylardır. 1999 Büyük Marmara depremindeki yaralanmaların yarısı ve ölümlerin yüzde 3’ü yapısal olmayan nedenlerden kaynaklanmıştır. Son yüzyılda, ülkemizde meydana gelen doğal afetler 90 bin vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve milyarlarca dolarlık ekonomik kayba sebep olmuştur. Bu topraklarda yüzyıllardır olduğu gibi bundan sonra da çeşitli afetler olacaktır. Bizim de toplum olarak en önemli görevlerimizden biri afetlerle yaşamayı öğrenmektir. Acil durumların yaşandığı anlarda ise en çok ihtiyaç duyulan ‘’nitelikli’’ ve ‘’iyi eğitilmiş’’ kişilerdir. Umuyoruz ki bize ihtiyaç olmayacak. Ama ihtiyaç olan her an 23 yıldır olduğu gibi ekibimizin hazır olduğunu ve bundan sonra da hazır olacağımızı bilmenizi isteriz. AKUT ailesi olarak toplumumuzun afetlere hazırlanması için yıllardır hiç durmadan çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz” dedi ve gönlünde AKUT’a yer olan herkes ile birlikte tüm gönüllülere de özverili çalışmalarından dolayı bir kez daha teşekkür etti.

AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu ise sözlerine kendisinin de sivil toplum kökenli olduğunu söyleyerek başladı. Güllüoğlu, “Ben de sizden biriyim. Sivil toplumda hem profesyonel, hem gönüllü olarak çalıştım. Hayat ve ölümün iç içe olduğu bir alanda çalışıyoruz. Cana dokunan bir iş yapıyoruz. Buradan ailelerinize teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Kendimden biliyorum, onların fedakarlığı olmasa devam edemezsiniz. Her hafta, her ay, hatta hafta sonu yokluğunuza müsamaha gösteriyorlar. Kendilerine selamımı söyleyin. Nice yaş günleri kutlamanızı diliyorum. Beraber çalışmalarımızı genişleterek sürdüreceğimizi umuyorum.” dedi.

23 yıldır hayat kurtarıyor

1994’te Adana Bolkar Dağlarında kaybolan 2 üniversite öğrencisinin bulunamaması üzerine bir araya gelen gönüllü dağcıların oluşturduğu topluluk Aralık 1995’te, Uludağ’da yapılan arama kurtarma operasyonunda ilk kez “AKUT” adını kullandı.

14 Mart 1996 yılında “AKUT Arama Kurtarma Derneği” adıyla resmi kuruluşunu gerçekleştiren AKUT, 1998 Adana-Ceyhan depreminde gösterdiği yararlılıklar nedeniyle, 15 Ocak 1999’da Bakanlar Kurulu kararıyla “Kamu Yararına Dernek” statüsü aldı.

Birçok arama kurtarma hikayesinin gönüllü kahramanı AKUT, 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara Depremi’nde 150 gönüllüsü ile 200’ün üzerinde insanın hayatını kurtardı.

Yalnızca Türkiye’de değil yurt dışında da bilgi ve birikimini faydaya dönüştürmek için canla başla çalışan AKUT 1999 Yunanistan ve Tayvan, 2001 Hindistan, 2003 İran, 2005 Pakistan, 2010 Haiti, 2015 yılında Nepal depremlerinde arama-kurtarma faaliyetlerine katıldı.

AKUT, Uluslararası faaliyet gösteren Arama Kurtarma Danışma Kurulu INSARAG’dan “Sınıflandırılmış Orta Seviye Ekip Sertifikası alan ilk dernektir.

Kurulduğu günden bugüne 3 bin 103 operasyonda toplamda 2 bin 707 insan ve bin 338 hayvanı kurtaran AKUT 302 cenazenin sağlık ekiplerine sevkini sağlamıştır. AKUT, sosyal sorumluluk anlayışına dayanarak toplumu bilinçlendirme faaliyetlerine de devam ediyor.

Bir yanıt yazın