Hibrit ve elektrikli araçlar hakkında merak edilenler

Otomotiv dünyasının yaşadığı değişimle birlikte elektrikli ve hibrit araçlar gelecekte günlük hayatımızda daha fazla yer bulmaya başlayacak. Bu araç türleri gerçekten iddia edildiği kadar faydalı mı ve doğru seçim mi? 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle Türkiye’nin ilk sigorta şirketi olma unvanına sahip Generali Sigorta, elektrikli ve hibrit araçlar hakkında merak edilen noktalara değindi.

Aradaki fark ne

Hibrit araçlarda, bir elektrik motoruna ilaveten geleneksel bir benzinli motor bulunur. Temel hibritler yalnızca rejeneratif frenlemeden ve yoldaki ivmeden şarj olurken, tak-ve-çalıştır hibritler adından da tahmin edebileceği gibi şebekeden şarj olmak için fişe takılabilir, daha büyük akülere ve hatta daha düşük yakıt tüketimine imkan tanır. Elektrikli bir araçta ise sadece akü bulunur ve yakıt gerekmez.

Hangisi daha ekonomik

Elektrikli araçlar hibritlere göre daha pahalıdır. Bu yüzden, kısa vadede diğer araçlar kadar kolay elde edilmesi zordur. Ancak uzun vadede, yakıt ihtiyacı duymadıkları için finansal faydaları görülmektedir. Mesafe söz konusu olduğunda elektrikli araçlar, hibritlerde ve geleneksel araçlar kıyasla çok daha fazla kazanç sağlar.

Hangisinin bakım maaliyeti daha az

Hareketli parçalarının sayısı on ikiye kadar düşebilen elektrik motorları, hibrit araçların benzinli motorlarına göre çok daha basit ve güvenilirdir. Bu durum elektrikli araçların bakım maliyetlerinin daha düşük olduğu göstermektedir.

Hangisi daha kullanışlı

Elektrikli araçlar büyük bir artıya sahiptir. Hibritler kadar sık servise ihtiyaç duymalarına rağmen, basit yapıları ve sistemleri bakımı çok daha kolaylaştırır. Elektrikli araçların kullanışlı olmama sebebiyse sürüş mesafesidir.

Hangisi daha çevreci

Doğrudan emisyonlar söz konusu olduğunda elektrikli araçlar sıfır emisyon değerine sahiptir. Ancak dolaylı emisyonlar da önemlidir. Civardaki çevre dostu bir fabrikada üretilen bir hibrit, pek çevreci olmayan bir fabrikadan benzin yakıtlı bir gemide binlerce kilometre uzağa gönderilen bir elektrikli araca göre genel olarak daha çevreci olabilir.