HDI Sigorta, ERGO Sigorta’yı satın aldı

ERGO Sigorta’nın Talanx Grubuna satışı için ERGO ile Talanx arasında sözleşme imzalandı.

Talanx, Türkiye’de hayat dışı sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren ERGO Sigorta’yı satın alarak Türkiye’deki faaliyetlerini önemli ölçüde genişletiyor. Talanx, grubun Uluslararası Bireysel Sigortalar bölümünün stratejisine uygun olarak, beş hedef pazarından (Polonya, Türkiye, Brezilya, Meksika ve Şili) birindeki varlığını bir kere daha önemli ölçüde güçlendiriyor ve bu adımla, Türkiye’deki ilk 5 sigorta şirketi arasına girme hedefine daha da yaklaşıyor.

Talanx’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, bu satın almanın sonucunda, bölümün Türkiye’deki prim üretimi hacmi yaklaşık 0,8 milyar TL artarak 2,5 milyar TL’ye ulaşacak ve pazar payı da %5’in üzerine yükselmiş olacağı belirtildi. Bu işlemin iki yıl sonra olumlu bir kâr katkısı yapması ve buna bağlı olarak da hisse başına kazançta olumlu etkiler meydana getirmesi bekleniyor. Taraflar satın alma bedelini açıklamama üzerinde anlaştılar. Rekabet Kurumu ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gerekli onayların alınmasına müteakip satın alma süreci tamamlanması ve bu onayların 2019’un ikinci yarısında alınması bekleniyor.

HDI International AG’nin CEO’su ve Talanx AG’nin Yönetim Kurulu üyesi Sven Fokkema, “Bu satın alma HDI Sigorta’yı Türkiye’deki sigorta şirketleri arasında 11. sıradan 7. sıraya yükseltecek. Dolayısıyla, hedef pazarların her birinde ilk 5 sigorta şirketi arasında yer alma olarak belirlediğimiz stratejik hedefimize ulaşmaya bir adım daha yaklaşmış olacağız. Ölçek ekonomisi yoluyla ve potansiyel sinerjileri kaldıraç olarak kullanarak, Türkiye’deki faaliyet kârımızı daha da arttırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Konuyla ilgili olarak ERGO’dan yapılan açıklamada, satışın, grubun uluslararası faaliyetlerinin portföy optimizasyonu stratejisi doğrultusunda gerçekleştiği belirtilirken, tarafların satış bedeli hakkında bilgi vermediği duyuruldu.

Anlaşmaya göre Talanx’ın, ERGO Türkiye’nin hisselerinin yüzde yüzünü devralacak. Devir işlemlerinin bu yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan ERGO International Operasyon Direktörü Alexander Ankel, “Bu büyük anlaşma ile ERGO’nun stratejik programı kapsamında mevcut uluslararası portföyümüzün optimizasyonunu başarıyla tamamladık” dedi.

Talanx Grubu Türkiye’de iştiraki HDI Sigorta ile faaliyet yürütüyor. Grup geçen yıl da Liberty Sigorta’yı bünyesine katmıştı.

ERGO Sigorta A.Ş. 2018 yılında yüzde %1,6’lık pazar payıyla 0,8 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdi. Şirketin yaklaşık 320 çalışanı ve 1500 aracıdan oluşan bir dağıtım ağı bulunuyo.

Talanx’ın iştiraki olan HDI Sigorta A.Ş. ise Türkiye’de 2006 yılından bu yana hayat dışı sigortacılık sektöründe faaliyet gösteriyor. HDI Sigorta A.Ş. yaklaşık 420 çalışanı, 9 bölge müdürlüğü ve 2000’i aşkın aracıdan oluşan dağıtım ağı aracılığıyla sigorta hizmetleri sunuyor. HDI Sigorta A.Ş. 2018 yılında %3,5 pazar payıyla 1,7 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdi. ERGO Sigorta A.Ş.’nin satın alınmasıyla birlikte bu pazar payının %5’i geçmesi bekleniyor.