Winterfell’i sigortalatmak Jon Snow’a kaça mal olurdu?

İrlandalı sigorta brokeri GMHD.ie, George R. R. Martin’in fantastik romanından uyarlanan dünyaca popüler TV dizisi Game of Thrones’ta olayların geçtiği mekanlardan Winterfell Kalesinin sigorta maliyetini hesapladı.

Insurance Business’da yer alan habere göre, GMHD.ie, Kuzey Kralı’nın, Westeros’taki (dizideki hayali coğrafya) en büyük kalelerden biri olan yapı ve içindekileri güvenceye alabilmesi için ne kadar para harcayacağına dair geniş kapsamlı bir teklif hazırladı.

GMHD.ie’nin öncelikle, üç dönümlük kalenin ve çevresindeki yapıların yeniden inşa edilmesinin maliyetini hesaplaması gerekti. Şirket, mühendislerin de yardımıyla bu maliyetin yaklaşık 895 milyon avro (yaklaşık 1 milyar dolar) olacağını hesapladı. Kalenin içindekilerin de 50 milyon avro (yaklaşık 56,5 milyon ABD Doları) olduğu tahmin edildi.

Sert iklim koşulları nedeniyle kaledeki boruların donma ihtimali, kalenin coğrafi konumu ve saldırılara olan yakınlığı riskleri ve dolayısıyla primi arttırdı. Prim hesaplamasında ayrıca, en az 8 bin yaşındaki mülkün (romandaki kronolojiye göre) yaşı da dikkate alındı.

Ancak, kalenin 24 saat görev başında olan nöbetçili kapıları, çevresindeki hendekleri, evcil ejderhaları ve surlardaki okçularının sağladığı yüksek güvenlik nedeniyle primde indirim yapıldı. Böylece, Winterfell’in sigorta poliçesinin yıllık primi, 6 milyon avro olarak ortaya çıktı.

Bu arada, poliçe Winterfell Kalesinin güneyden herhangi bir ordu tarafından ele geçirilmesi halinde, rizikonun gerçekleşmiş sayılacağını öngörüyor. Poliçe, Ak Gezenler’le (romanda, insana benzeyen hayali buz yaratıkları, önlerine çıkan tüm canlıları öldürüp yeniden diriltebilirler) olası bir çatışma halinde meydana gelecek kayıpları kapsamıyor. Broker, Ak Gezenler’le çatışma halinde meydana gelebilecek zararların sigortalanamaz olduğunu belirtti.

Kuzey İrlanda’da Strangford köyü yakınlarında yer alan bir 18. yüzyıl yapısı olan Ward Kalesi, dizide Winterfell Kalesi olarak kullanıldı.