Otomatik Katılım 5 milyon çalışanı tasarruf eder hale getirdi

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), “Emekliliğiniz İçin Buluşuyoruz, Türkiye BES’leniyor” projesi kapsamında İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası’nda (İSMMMO) bir panel düzenledi. Panele, EGM Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Erkan ile İSMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Akdemir katıldı.

Firmalara Otomatik Katılım Sistemi’ne (OKS) geçiş süreçlerinde rehberlik eden mali müşavirler ile bireysel emeklilik şirketlerinin buluştuğu toplantıda, özellikle küçük ölçekli firmalarda çalışanların tasarrufa yönlendirilmesinin önemi vurgulandı.

Yücel Akdemir, 2017’de başlayan OKS’ye geçiş sürecinde sahada yaşananları aktardı. Kurumsal firmalardan ziyade küçük ve orta ölçekli firmaların geçiş sürecinde sıkıntılar yaşadıklarına şahit olduklarını ifade eden Akdemir, “Bu konuda KOBİ’lerde büyük bir bilgi açığı fark ettik ve bu sürece kamusal bir iş olarak bakarak işe koyulduk. Önce kendi eğitmenlerimizi yetiştirdik ardından aracı kurumlar ile temasa geçtik. Bu kurumlar ile meslek mensuplarını buluşturduk. Meslek mensuplarımıza konuyu anlattık, onlar da işverenlere sistemi anlatmaya çalıştılar” dedi.

Çalışanların sistemden ayrılma gerekçesi olarak en fazla gelir yetersizliğini gösterdiklerini de kaydeden Akdemir, OKS’yi özendirecek yeni düzenlemelerin tartışılması gerektiğini de kaydetti.

“Küçük ölçekli firmaların sisteme katılması önemli”

Uğur Erkan da daha çok küçük ölçekli firmaların sisteme katılımıyla ilgili sıkıntılar olduğunu belirtti. Erkan, sistemin 2017’de öncelikle büyük firmaların katılımıyla başladığını, kademeli olarak her fazda firma ölçeği küçülerek katılımların devam ettiğini, en son da 5-9 arası çalışanı olan işverenlerin sisteme dahil edilmesiyle, otomatik katılımda tüm fazların tamamlandığını kaydederek, “Küçük ölçekli firmalarda çalışanların otomatik katılımla ilgili farkındalığının az olduğunu gözlemledik. 10-49 kişi arasında çalışanı olan şirketlerin yüzde 80’i sisteme katılırken 5-9 çalışanı olanların sadece yüzde 40’ı katıldı. Bu şirketlerde az kişi çalışıyor olsa da çok büyük bir nüfusu temsil ediyorlar. 5-9 kişi çalıştıran 400 bine yakın işletme var. Bu, 1 milyon 800 bine yakın çalışan demek” dedi. İşverenler için sisteme katılmamanın işlem başına 100 TL gibi bir yaptırımı olduğunu ifade eden Erkan, henüz bu yaptırımların uygulanmaya başlamadığını ifade etti.

Konuşmasında, 2017 yılı başından bu yana OKS’ye yaklaşık 15 milyon çalışanın dahil edildiğini, 5 milyon çalışanın da sistemde kalmaya devam ettiği bilgisini paylaşan Erkan, “OKS, gönüllü sisteme ilave olarak cayma olmadığı takdirde bin TL daha fazla devlet katkısı sunuyor. Dünyada ikinci basamak sistemin en önemli teşvik kalemlerinden biri işverenin de katkısının bulunması. Sistem, işveren katkısı olmadan 5 milyon çalışanı tasarruf eder hale getirdi. Toplamda 12 milyona geldik. Bu, hiç azımsanacak bir rakam değil” dedi.