SAİK Yönetiminin ziyaretleri hız kesmeden sürüyor

SAİK Yönetiminin Türkiye genelindeki Sigorta Meslek Komitesi ziyaretleri sürüyor. TOBB SAİK Yöneticileri 13 Mayıs 2019 tarihinde Afyon Karahisar Ticaret ve Sanayi Odası Sigorta Meslek Komitesi yönetimine ziyarette bulundu.

Acentelerin Sesi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada,

“Değerli Meslektaşlar;

Edindiğimiz bilgilere göre TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut ve SAİK Yöneticilerinden Ayhan Gençal bugün Afyon Karahisar Ticaret ve Sanayi Odası Sigorta Meslek Komitesi yönetimine ziyarette bulunmuşlar. Ziyarete TOBB SAİK Yöneticileri ile beraber AFSAD (Afyon Sigorta Acenteleri Derneği) Başkanı Bekir Özerdem ve Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ile, TOBB Sigorta Sektör Meclisi Üyeleri ve TOBB Sigorta İl Delegeleri de katılmışlardır. Ziyaretin ardından TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut Afyon Kanal 3 televizyonundaki Sigorta Gündemi programına konuk olmuşlardır. Levent Korkut’un programda ki konuşmasından derlediklerimizi kısa başlıklar halinde sizlerle paylaşmak istedik.

-Faturamatik ve benzer fatura ödeme merkezlerinde sigorta satışlarının engellenmesi ve sigortaya dair tabelaların kaldırılması sağlandı.

-Yeni kayıt plakalı araçlara dair plaka zeyillerinin şirketler tarafından otomatik olarak yapılarak Acentlerin üzerinden operasyonel yükün alınması ve suistimallerin önünün kesilmesi sağlandı.

-Acentelerden 3D şifreleme uygulaması için gelen taleplere istinaden kısa bir süre sonra uygulamanın hayata geçirilmesi sağlanacak.

-DASK’ta otomatik yenileme, tahsilat sorumluluğunun şirketlerde olmasının sağlanması, brüt metrekare bilgisinin doğru girilmesi için Karekod uygulamasının hayata geçirilmesinin sağlanması.

Brokerlerin çalışma usulleri konusu : Brokerler müşteriyi temsil eder Acenteler ise Şirketleri. Brokerler yasaları gereği poliçe düzenleyemez ve yine 5684 Sayılı Sigorta Kanunu doğrultusunda Acenteler ile iş paylaşımı yapamaz. İş birliği sadece çok özellik arz eden ve teminat bulunmasında zorluk çekilen bazı riskler için yapılabilir. Bu doğrultuda Brokerlerin bireysel ve standart teminatlı işlerde kanunlara aykırı bir şekilde Acenteler ile iş paylaşımı, Acentelere ve hatta Acente olmayan kişilere ekran açmalarının, şifre vermelerinin ve yetki alanlarının dışına çıkmalarının önlenmesi için Kamu Yöneticileri ve Bakanlık nezdinde çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar sonucunda da TOBB Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından tüm Sigorta Sektörüne uyarı duyurusu yayınlanması sağlandı. Bu duyuru usulsüz çalışan bazı Brokerler için ve onlarla iş paylaşımı yapanlara yönelik çok önemli bir uyarıdır ve uyulmaması durumunda ciddi ve önemli müeyyediler uygulanacaktır.

-Sigorta şirketlerinin Acentesinin kıymetini bilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bunu düşünmeyen şirketlerin varlığını da biliyoruz.Onlar bu durumu düzeltmezler ise yeri gelecek Acente meslektaşımıza bu Şirket ile çalışmayı bir kez daha düşünün diyeceğiz.

-Yasal sayı olan beş Acente ile iş paylaşımında komisyon için fatura yerine komisyon gider belgesini uygulamasını savunuyor ve kamu yöneticileri ile sorunun çözümü adına görüşüyoruz.

-Trafik iptal iadelerinin daha hakkaniyetli olması adına tüm taraflar ile (Kamu ve Şirketler) ile görüşmeler yapıyoruz ve kısa zamanda bu konuda iyileştirmeler olmasını bekliyoruz.

-Trafik sigortası olmayan milyonlarca araç için SBM ( Sigorta Bilgi Merkezi ) ve EGM ( Emniyet Genel Müdürlüğü ) yetkilileri ile görüştük.İki Kurumun sistemlerinin entegrasyonu ile sigortasız araçların tespitinin sağlanması ve kişi/kurumlar mesaj ile uyarılarak tanınan süre sonunda cezadan bahsedilerek sigorta yaptırmaları istenecek. Yaklaşık olarak üç milyarlık bir pazar var.Bunu sağlarsak yine yaklaşık olarak Acentelere üç yüz milyon lira civarında bir yeni komisyon kazanımı elde edilecek.

SDDK ( Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu ) konusu.

Göreve geldiğimizde yaptığımız kamu ziyaretlerinde Sigorta Sektörünün BDDK ( Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu ) altında toplanmasına yönelik olarak düşünce ve çalışmalar olduğunu gördük. Bunun biz Acenteler açısından en büyük rakibimiz olan Bankalar nezdinde büyük bir kayıp olacağı düşüncesiyle bu fikre karşı çıktık ve bunun olmaması adına Kamu yönetimi nezdinde girişim ve çalışmalar başlattık. Çok yönlü olarak ve hem Kamu Yönetimi nezdinde hem de bulunduğumuz her zeminde bunun yanlışlığına dikkat çekerek SDDK (Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu) oluşturulmasını söyledik ve savunduk.

İcra Komitesinin her bir üyesi olarak bu fikrin kabul edilmesi için başta Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak olmak üzere kamu yöneticileri ile farklı mecralarda görüşmeler yaptık. Ekonomi Şurasında bu talebi tüm hazirun karşısında ısrarla savunduk. Ve nihayetinde açıklanan son Ekonomik Reform Paketinde Sayın Bakan tarafından SDDK ‘nın kurulacağı açıklandı.

SDDK Acentelerin değil Sigorta Sektörünün Üst Kurulu olacak ve bu Kurulda SAİK, SEİK Temsilcilerinin, Hukuk ve Finans uzmanlarının ve Hazine’den konu ile ilgili uzmanların olması gerektiğini düşünüyoruz.

-Acentelerin faaliyet verdikleri şehirlerin nüfus sayılarına bir ile üç arasında ve ağır şartlar gerektirmeden kendi şubelerini açabilmeleri ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.

-Acentelerin yoğun üretim yaptıkları trafik sigortaları dışında, Sağlık, Tamamlayıcı Sağlık, Kefalet, Alacak Sigortaları, Eğitim Sigortaları gibi yeni ürünlere yönelmesinin sağlanması için çalışmalar yapıyoruz.

İcra Komitesinin çalışmaları ile ilgili bir çok konuda detaylı bilgilendirmeleri için SAİK Başkanı Sayın Levent Korkut’a ve İcra Komitesi Yönetimine Acenteler ve mesleğimiz adına katkıları için teşekkür ediyoruz.” denildi.