SAİK, “Sigorta Acenteleri Kurultayı” ile önemli bir ilke imza attı

TOBB SAİK Yönetimi tarafından 22 Ağustos 2019 tarihinde Türkiye’de ilk defa Ankara’da Acente temsili anlamında düzenlenen en geniş katılımlı Sigorta Acenteleri Kurultayı yapıldı. Kurultaya, Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyeleri, Türkiye’nin 81 İlindeki tüm TOBB Sigorta Acenteleri İl Delegelerini, tüm Sigorta Acente Derneklerinin Başkanlarını ve tüm Ticaret Odalarının Sigorta Meslek Komitelerinin Sigorta Acentesi olan üyeleri katıldı.

Sigorta Acenteleri Kurultayına TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı, TOBB Genel Sekreteri Mustafa Saraçöz, TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, TOBB Sektör Meclisleri Daire Başkanı Ozan Acar, TSB ( Türkiye Sigorta Birliği ) Genel Sekreteri M. Akif Eroğlu, Sigorta Tahkim Komisyonu Başkanı İbrahim Taşbaşı, Sigorta Bilgi Merkezi Siseb Direktörü Salih Taşyon gibi birçok isim de yer aldı.

Acentelerin Sesi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada ise kurultaya ilişkin şu ayrıntılar paylaşıldı:

“Değerli Meslektaşlar,

TOBB SAİK Yönetimi tarafından 22 Ağustos 2019 tarihinde SAİK olarak Türkiye’de ilk defa Ankara’da Acente temsili anlamında düzenlenen en geniş katılımlı Sigorta Acenteleri Kurultayına katılan Acentelerin Sesi Ekibi Üyelerinden aldığımız bilgileri sizlerle de paylaşmak istedik.

TOBB SAİK Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyesi ve TOBB Sigorta Acenteleri İl Delegesi de olan Ekip Üyelerimizin büyük çoğunluğu düzenlenen Sigorta Acenteleri Kurultayına mesleki sorumlulukları gereği katıldılar ve toplantıya dair notları da bizimle paylaştılar.

TOBB SAİK Yönetimi düzenlediği Sigorta Acenteleri Kurultayına, Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyeleri, Türkiye’nin 81 İlindeki tüm TOBB Sigorta Acenteleri İl Delegelerini, tüm Sigorta Acente Derneklerinin Başkanlarını ve tüm Ticaret Odalarının Sigorta Meslek Komitelerinin Sigorta Acentesi olan üyelerini davet ederek Acente Temsili anlamında bir ilki gerçekleştirdi.

Farklı İllerden gelen katılıcımlar Kurultay öncesi 21 Ağustos akşamı TOBB SAİK Yönetimi tarafından organize edilen akşam yemeğinde bir araya geldi. Bu yemeğe farklı mesleki kimliklerden dört yüz on katılımcı ve davetli katıldı. TOBB SAİK Yöneticileri Kurultay öncesi düzenlenen bu etkinlikte de Katılımcılarla ilgilenerek istişarelerde bulundular.

22 Ağustos sabah erken saatlerde başlayan Sigorta Acenteleri Kurultayına ise katılım daha da artarak dört yüz yetmiş yedi kişiye ulaştı. Özellikle öğleden önceki bölümde salonun tamamına yakını katılımcılar tarafından dolduruldu.

Sigorta Acenteleri Kurultayına TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı Hazine Müsteşar Yardımcısı Sayın Ahmet Genç, Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürü Sayın Murat Kayacı, TOBB Genel Sekreteri Sayın Mustafa Saraçöz, TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Cengiz Delibaş, TOBB Sektör Meclisleri Daire Başkanı Sayın Ozan Acar, TSB ( Türkiye Sigorta Birliği ) Genel Sekreteri Sayın M. Akif Eroğlu, Sigorta Tahkim Komisyonu Başkanı Sayın İbrahim Taşbaşı, Sigorta Bilgi Merkezi Siseb Direktörü Sayın Salih Taşyon katıldılar.

Sigorta Acenteleri Kurultayı açılış konuşmaları ile başladı.Sigorta Acenteleri Kurultayının son bölümüne katılan TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ve açılış konuşmalarını yapan değerli katılımcıların konuşmalarından derlediğimiz notları da aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasına “evinize hoş geldiniz” sözleri ile başlayarak tüm katılımcılara teşekkürlerini ilettikten sonra konuşmasına şöyle devam etti.

“Sigorta kavramı olmadan ekonominin ve ticaretinin büyüme şansının olmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Sigorta lüks değil, zorunlu bir ihtiyaçtır. Sigorta sektörü sigorta şirketleri olmadan, sigorta şirketleri de acenteler olmadan olmaz dedi.

TOBB SAİK Yönetiminin çalışmaları ve başarılarını anlatan Hisarcıklıoğlu, İcra Komitesi vasıtasıyla birçok ilkin başarıldığını ve mesleki disiplinin sağlanmasında rol model olunduğunu ifade etti.

Acentelik mesleğinin geleceği, bugüne göre gelecekte, yarınlarda daha da parlak olacaktır. Sigorta Acenteleri hem ticaret yapıyor hem de sigorta bilinci anlamında sosyal sorumluluk görevlerini de yerine getiriyor.

Sigorta olmadan ekonominin büyüyemeyeceğini dile getiren Hisarcıklıoğlu şunları da söyledi: Modern dünyada ekonomiyi büyütmenin, ticareti artırmanın yolu sigortadır. Sigorta olmadan ekonomiyi büyütemezsiniz. Unutmayın daha gidecek çok yolunuz var. Bu mesleğin geleceği yarın daha parlak olacak. Ekonomiyi büyütmek istiyorsak, riski azaltarak sigortayı çoğaltmalıyız. Bu zorunlu bir ihtiyaçtır. Bu konuda halkımızı ve iş dünyamızı bilinçlendirmemiz lazım. Onun için hep söylüyorum: Alacak sigortasını da her yerde anlatın. Sadece trafik sigortasına takılıp kalmayın. Yelpazenin farklı alanlarına da bakın. İlerleme farklılıkla olur.

İcra Komitesi seçimeri geçen yıl yapıldı ve bitti. Bundan sonra Acentelere ve tüm kesimlere düşen görev demokratik seçimle göreve gelen İcra Komitesine destek olmaktır. Bunu yaparsanız kazanan siz olursunuz.

Unutmayın, birlik ve beraberlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır.

İcra Komitesinin Siz Acenteler için çalıştığını biliyor ve görüyoruz. Bu çalışmalarına desteğimiz tamdır.

SAİK’in talepleri doğrultusunda bir çok icraatı da birlikte gerşekleştirdik.

Bunlardan bazıları;

Vergisini düzenli ödeyen Acentelerin % beş Vergi indiriminden faydalanmasının sağlanması,

Ticari Alacak Sigortalarının başlatılması,

Sigorta Haftasında Acentelerin önemine vurgu yapan çalışmaların yapılmasını sayabiliriz.

Bununla beraber, Trafik Sigortaları branşında Acente Komisyonlarının yükseltilmesi,

Dağıtım Kanalları arasında ki haksız rekabetin giderilmesi,

Acentelerin ekmek pastasından haksız pay almaya çalışan Banka çalışmalarının önlenmesi,

Acentelerin İşyeri Çalışma Ruhsatından muaf tutulması gibi konularda da çalışmaya ve olumlu gelişmeler elde etmeye çalışıyoruz.

Benim görevim sizin haklarınızı korumak ve savunmaktır, bilmenizi isterim. “

Sigorta Kurultayının sabah bölümünde ilk konuşmayı yapan TOBB Yönetim Kurulu ve TOBB SAİK Daimi Üyesi Sayın Hakan Ülken’in konuşmasının özeti de aşağıda şekildedir.

“Sigorta Acenteleri İcra Komitesiyle (SAİK) sektörün gelişmesinde önemli mesafe kaydettiklerini belirterek “12 yıl önce Sigortacılık Kanunu’nda yapılan düzenlemelerle önemli kararlar alındı.

Sigortacılık sisteminin bankacılık sisteminden ayrılması gerektiğini yıllardır dile getirdik.

Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun gerekliliğini ifade etmiştik. Bugünlerde ise devrim niteliğinde olacak bir sürecin başlangıcındayız. Kurulun hayata geçmesi için çalışmalara başlandı. Sigortacılık sektörü artık bağımsız bir kurula sahip olacak.”

İkinci konuşmacı olan TSB Genel Sekreteri Sayın M.Akif Eroğlu’nun konuşma özeti de aşağıdadır.

“Şirketler olarak Acenteleri çok önemsiyoruz çünkü Sigorta Acenteleri bizim için en önemli satıl aracıları. Acenteler aynı zamanda hasar süreçlerinde de Sigorta Şirketlerinin en önemli ve güvenli aracısı.

Bu öneme istinaden de TSB bünyesinde “Dağıtım Kanalları Komitesi” kurduk. Bu Komitenin çalışma ve toplantılarında SAİK Yöneticilerini katılıyor ve SAİK’in de değerli görüşlerini, önerilerini alarak ortak çalışmalar yapıyoruz.

Acentelerimizin ve Acente Temsilcileri olan yapıların yaşadıkları sorun ve konuları, taleplerini SAİK Yönetimi aracılığı ile bizlere iletmeleri etkin ve hızlı çözümler adına daha faydalı olacaktır.

SAİK ve TSB İşbirliğinin doğru ve olumlu olması doğrultusunda hem sorunların ortak çözümleri hem de pazar anlamında var olan çok büyük fırsatları değerlendirmemiz mümkün olacaktır.

Talebimiz birlikte hareket etmektir.

Ekonomimiz dünyada 17. sırada ama biz 39. sıradayız. Avrupa Birliği’nde sigorta sektörünün büyüklüğü toplam bankacılığın ve aktifin yüzde 62’si iken bizde sadece yüzde 5’i, bunu yüzde 25 yapsak ekonomiye büyük bir kaynak sunarız. Biz büyürsek ülkedeki bu finansal dalgalanmalar, dövizde ve borsadaki tüm bu baskılar azalacaktır. ” diye konuştu.

Açılış konuşmasını yapan Hazine Müsteşar Yardımcısı Sayın Ahmet Genç ise aşağıda ki başlıklar üzerinden düşüncelerini aktardı.

Acente problemlerinin çözümü adına üç nokta çok önemli.

-Sigorta Acenteleri kendilerini mesleki anlamda geliştirmek ve hizmet anlamında iyi olmalı

-SAİK Yönetiminin üzerine düşen görev ve hizmetler önemli.

-Kamu Yönetiminin üzerine düşen görev ve hizmetler önemli.

2007 Yılında çıkan 5684 Sayılı Sigorta Kanunu ile sektörde önemli bir evre başladı. Bugün kü gelinen noktada bu evrenin ikinci aşamasına geçip, Sektörel anlamda ikinci nesil Reformların hazırlanıp hızlıca başlatılması gereklidir. Sektörün en önemli önceliği Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulunun bir an önce kurularak göreve başlamasıdır.

Bu konuda Hazine anlamında ki çalışmalar tamamlanmış olup. Hazine Birimlerinin İstanbul’a taşınma süreci tamamlanması ile sonlanacağını umuyoruz.

SDDK Kurulduktan sonra çözümler adına daha hızlı süreçler yaşanacaktır.

Açılış konuşmalarının sonuncusunu yapan TOBB SAİK Başkanı Sayın Levent Korkut’un konuşmasının büyük bölümünü de aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.

 

2007 yılında yürürlüğe giren 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile mesleğimiz; hak ettiği saygınlığa, kurumsal yapıya ve yıllardır özlemini duyduğu meslek örgütüne kavuşmuştur.

Acentelerimiz, 1,5 milyon üyesiyle Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olan sadece ulusal düzeyde değil, uluslararası alanda da etkili, ülkemizin en büyük ve en güçlü sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde bu kanun çerçevesinde örgütlenmiştir.

Odalarımız kanalıyla zaten üyesi bulunduğumuz TOBB’a, İcra Komitesinin teşekkülü ve levhaya kayıt olmak suretiyle üyeliğimizi daha da pekiştirdik, birlikteliğimizi güçlendirdik, taçlandırdık.

Sigorta acentelerinin, tüm konuları, sorunları, talepleri, her ay düzenli bir şekilde TOBB’un Yönetim Kuruluna iletiliyor.Böylece, meselelerimiz sadece İcra Komitemizin değil, TOBB’un da meselesi haline geliyor.

Çok güçlü bir SAİK ve aldığı kararların arkasında TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu var.

Ne zaman istesek acentelik mesleğine sahip çıkan, desteğini hiçbir zaman esirgemeyen, bugün de bizleri en güzel şekilde ağırlayan, TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum.

Ayrıca, bizim meselelerimizle yakından ilgilenen TOBB Yönetim Kurulunda bizi temsil eden, İcra Komitemizin Daimi Üyesi Sayın Hakan Ülken’e de teşekkürlerimi sunuyorum.

Kendisi yoğun gündemine rağmen bizden emeğini, desteğini hiçbir zaman esirgemedi.

Değerli Meslektaşlarım, İcra Komitemiz bundan bir yıl önce 29 Ağustos tarihinde yapılan seçimle oluştu. Eylül ayında da ilk toplantısını yaparak faaliyete başladı.

Bizler birinci görev yılımız tamamlanırken sizlerle bir araya gelmeyi özellikle istedik.Bu kurultayda, hem yaptığımız çalışmalar ve güncel mesleki konular hakkında sizleri bilgilendirmeyi, hem de önümüzdeki süreçte sizlerin bizlerden beklentilerini öğrenmeyi amaçladık.

Organizasyonumuzun ismini “Sigorta Acenteleri Kurultayı” koyduk.

Zira, bugün mesleğimizin tüm ileri gelenleri, tüm kanaat önderleri burada.

Birinci görev yılımız dolarken bu kısa dönemde önemli kararlara imza attık, pek çok güzel faaliyet gerçekleştirdik.Bunları kısa başlıklar halinde sizlere aktarmak istiyorum.

-İlk toplantımızdan bu yana, 14 toplantı gerçekleştirdik. 632 karar aldık.
-Usulsüz çalışan 136 sigorta acentesi hakkında disiplin soruşturması açtık.
-Şikayet olan 48 başvuruya ilişkin inceleme başlattık.
-Usulsüz ve aykırı çalışmaları tespit edilen 31 acenteye disiplin cezası verdik.
-Kanunlara aykırı faaliyetleri olan 3 acente, 4 broker ve 9 yetkisiz kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk.
-Tüzel kişi acentenin müdürü dışında ilave teknik personel çalıştırma zorunluluğunu kaldırdık.
-Trafik taban Komisyonunun artması için olağanüstü bir çaba gösterdik. Göstermeye devam ediyoruz.
-İptal ücretindeki sıkıntıların yaşanmaması için devir zeyli uygulamasının yeniden başlatılması talebimizi Hazine’ye ilettik.
-Küçük acentelerimizin de kendi şubelerini açabilmeleri için, acente ile aynı il sınırları içerisinde olmak üzere;
Nüfusu 1 milyona kadar olan illerde 1 şube,
Nüfusu 2 milyona kadar olan illerde 2 şube,
Nüfusu 2 milyondan fazla olan illerde ise 3 şubenin;
Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı ve sermaye şartı olmaksızın kurulabilmesi talebimizi Hazine’ye ilettik.
-Vergi ile ilgili sorunlarımızın çözümü için Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde girişimlerde bulunduk.
-İş yeri açma ruhsatından muaf olma konusunda çalışmalar yaptık, yapmaya devam ediyoruz.
-Sigorta şirketleri tarafından dağıtım kanalları arasında farklı fiyat uygulaması yapılmasını sonlandırmak için girişimlerde bulunduk.
-Sigorta poliçesinin promosyon aracı olarak kullanılmasının sakıncalarını her fırsatta dile getirdik. Sağ olsunlar Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yetkilileri bizleri duydu. Bu konuda gerekli tedbirleri aldı ve uygulamayı 9 Ağustos tarihi itibariyle yasaklandığını tüm Sigorta Şirketlerine duyurdu.
-Teminat mektubunda yaşanan sıkıntılarımızı çözmek için Fibabanka ve Yapı Kredi Bankası ile iki ayrı proje geliştirerek komisyon ödenmeden mektup alınmasını sağladık.
-NN Hayat’ın TOBB üyelerine yönelik geliştirdiği ürünü levhaya kayıtlı tüm acentelerimizin satabilmesine imkan sağladık.
-Sektörümüzün Bankalar Birliği altında temsil edilmesine karşı çıktık. Bu konudaki talebimizi Ekonomik Şurada Hazine ve Maliye Bakanımıza ve katılan diğer Kamu Üst yönetimine ilettik ve SDDK (Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu) kurulmasını önerdik.Bu talebimiz aynı Şurada Hazine ve Maliye Bakanımız tarafından şu sözlerle karşılanarak haklı bulundu.

“Sigorta temsilcisinin talebini haklı buluyoruz. Sigortacıların en büyük rakipleri olan Bankacıların çatısı altına alınması fikri yanlış ve kabul edilemez. Bu nedenle ayrı bir bağımsız Kurul (SDDK) kurulmasını sağlayacağız”

Not: Şürada yapılan SAİK Başkanı Sayın Levent KORKUT ‘un ve Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak ‘ın bu konuşmalara ait video Kurultay’a katılanlara izletildi.

Videoyu izleyen katılımcılar salonda dakikalarca alkışladılar.

-Korsan acentelerle, illegal yapılarla, ekmeğimizi çalmaya çalışanlarla mücadele ettik. Etmeye devam ediyoruz.
-Şube şeklinde örgütlenen acentelerimizi sıkı denetim altına aldık. Sürekli olarak şube faaliyetlerini izliyoruz. Gerekli müdahaleleri yapıyoruz.
-İstişareye önem verdik. Sizlerle etkin iletişim yapabilmek için, bölgesel ve yerel toplantılara katıldık. İnternet sitemizi, sosyal medya hesaplarımızı aktif hale getirdik.
-Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri başta olmak üzere, Türkiye Sigorta Birliği, Sigorta Brokerleri Derneği, SEGEM, TSEV, DASK, TARSİM, SBM gibi sektörel kurum ve kuruluşlarla bir araya geldik.
-Sağ olsunlar bizleri her zaman desteklediler. Sektörümüzün ve acentelik mesleğimizin gelişmesi için ne yapılması gerekiyorsa, birlikte yapmayı kararlaştırdık.
-Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için, Sektör Meclis üyelerimizden çalışma komisyonları oluşturduk.
-İcra Komitemizin asıl ve yedek üyelerini bölgesel olarak görevlendirdik.
-Bunlar dışında pek çok daha önemli faaliyetleri gerçekleştirdik, pek çok önemli projeyi de hazırlıyoruz.

Sözlerime son verirken, acentelik mesleğimize katkılarından ötürü, Bakanımız Sn. Berat Albayrak ’a,
Birlik Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu ’na,
Yönetim Kurulu Üyemiz Sn. Hakan Ülken ’e,
Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri Sn. Ahmet GENÇ ’e, Sn. Murat Kayacı’ya ve tüm bakanlık bürokratlarına teşekkürlerimi sunuyorum.

Ayrıca, Türkiye Sigorta Birliği Başkanı ve Yönetim Kuruluna,
Genel Sekreteri Sn. Mehmet Akif Bey’e,
Sigorta Tahkim Komisyonu Müdürümüze,
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezimize,
sektörel kuruluşlarımızın yetkililerine teşekkür ediyorum.

Çalışmalarımızda beni yalnız bırakmayan, İcra Komitemizde, Sektör Meclisimizde görev alan arkadaşlarıma ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Kurultayımızın organizasyonunda ve diğer çalışmalarımızda bize destek olan
Genel Sekreterimiz Mustafa Bey’e,
Genel Sekreter Yardımcımız Cengiz Bey’e,
Daire Başkanımız Ozan Bey’e,
Sigortacılık Müdürümüz Mevlüt Bey’e,
Sigortacılık Müdürlüğü ve diğer TOBB çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Son olarak, bu güzel günde ailenizi işinizi bırakarak mesleği için buraya gelen sizlere teşekkürlerimi sunuyor, Kurultayımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Açılış konuşmalarının ardından Kurultayın ilk paneli başladı.

TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Sayın Ozan Acar’ın idareciliğini yaptığı “Sektör Analizi ve Güncel Uygulamalar” başlıklı panelin konuşmacıları;

SAİK Başkanı Sayın Levent Korkut,
SBM Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosu Direktörü Sayın Salih Taşyon,
Sigorta Tahkim Komisyonu Müdürü Sayın İbrahim Taşbaşı,
TSB Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Atilla Oksay oldular.

Salih Taşyon:
İki yıl içinde Sigorta Sektörünün tüm verileri merkezimizde toplanacak. On yedi ayrı Kurum ile entegrasyonu olan bir sisteme sahibiz.Her ay yaklaşık olarak bin civarında Siber Saldırıya uğruyoruz ama sistemlerimiz bu saldırılara karşı çok güvenlikli.

Ahtapot yazılımlarla Acente sistemlerine oradan da Sigorta Şirketlerine ulaşmaya çalışan yapıları tespit edip gerekli önlemleri aldık. SAİK Yönetimi ile ortak ve verimli çalışmalar yapıyoruz.

İbrahim Taşbaşı :
Sigorta uyuşmazlıklarında Mahkemelerin yükü ağır olduğu için, öncelikle Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmak kısa sürede sonuç almak adına çok önemli. Acentelerin de bu anlamda müşterilerini yönlendirmeleri faydalı olacaktır. Tahkim’e başvurmak sürecin kolaylığı dışında maliyet açısından da daha az. Son yıllarda kurulan ve mağdur vatandaşlara yardımcı olacağını söyleyen farklı Kurumlar yerine ( Alo Çözüm Merkezi- Alo Kaza Merkezi v.b ) vatandaşların Sigorta Acentelerinden destek alması daha faydalı olacaktır.

Atilla Oksay :
Acenteler açısından önemli ve sıkıntılı bir konu olan “Bilgilendirme Yükümlüğü“ konusunda SAİK Yönetimi ile de beraber çalışmalar yapıp çözümler üretiyoruz. Bilgilendirme Yönetmeliğinin internet ve elektronik ortamlar aracılığı ile iletilmesini SAİK Yönetimi ile beraber Sigortacılık Genel Müdürlüğüne ilettik. Aynı konu ile ilgili olarak poliçe ve diğer bilgilendirmelerin, Kişisel Verilerin Koruması onay ve rızalarının kişinin E-Devlet ortamı üzerinden iletilmesini de önererek sorunu bizler adına kolaylaştırmayı hedefledik.

Levent Korkut :
Sektörel tüm kurum ve paydaşlarla mesleğimizin gelişimi, Acentelerin sorunlarının çözümleri adına ortak ve faydalı çalışmalar yaptık, yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.. Trafik Sigortalarında merkezi sistemlerde olan indirim ve sür primlerin aynı araç cinsi üzerinden yapılması önerisinde bulunduk ve bu önerimiz doğrultusunda yönetmelik değişikliği alt düzenlemeleri yapılıp 1 Eylül tarihinde başlayacak. Farklı ortamlarda paylaşılan, öne sürülen iddiaların aksine araç satışından sonra mevcut trafik poliçesi teminatının 15 gün süre ile devam etmesi uygulaması değişmemiştir, değişmeyecektir.

EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) Aracılığı ile Trafik poliçesi olmayan yaklaşık dört milyon aracın sahiplerine uyarı ve hatırlatma mesajı gidecek ve bir süre tanınacak. Böylece Acentelere yaklaşık olarak üç yüz milyon lira civarında bir ek komisyon pazarı yaratmayı amaçlıyoruz.

Panelin ardından Kurultaya öğlen arası verildi ve TOBB tarafında sağlanan ona yakın otobüs ile Sigorta Acenteleri ve diğer katılımcılar çok önemli bir ziyaret için yola çıktılar.

Yaklaşık beşyüz civarında ki katılımcı kısa yolculuğun ardından Cumhuriyetimizin Kurucusu ATATÜRK’ün kabri olan ANITKABİR’e vardılar.

Önceden ayarlanan resmi törenle karşılanan katılımcılar topluca ANITKABİR girişi yaparak tüm Sigorta Acenteleri adına hazırlanmış çelenği TOBB SAİK Başkanı Sayın Levent Korkut ve TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Başkanı Sayın Yavuz Özçağın mozoleye bıraktılar.

Çelenk töreni ardından yine tüm Acenteleri temsilen iki Başkan ANITKABİR Özel Defterine hazırladıkları yazıyı yazarak imzaladılar.

İmza töreninin ardından tüm katılımcılar ile ANITKABİR önünde toplu fotoğraf çekimi yapıldı. Sigorta Acenteliği tarihinde ilk ve üstelik de Temsil eden Kurumlar bazında bu kadar büyük katılımı ile gerçekleşen ziyaret Sigorta Acenteleri Kurultayının en önemli ve değerli etkinliği olarak hafızalara yerleşti.

Sigorta Acenteleri Kurultayın öğleden sonra ki bölümünde “ Hukuki Süreçler “ başlıklı panel yapıldı.

İdareciliğini TOBB Hukuk Müşaviri Sayın İbrahim Nihat Bayar’ın yaptığı panelin konuşmacıları ise
Beykent Üniversitesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Sayın Tekin Memiş,
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sayın Burçak Tatlı,
Ernst and Young Türkiye Ankara Hukuk Departmanı Kıdemli Müdürü Avukat Sayın Can Geçim oldular.

PROF. DR. TEKİN MEMİŞ
(Sigorta Acentelerinin Hak Ve Yükümlülükleri)
Acentelik Sözleşmeleri Vekalet sözleşmesi olup, Sözleşmeler Hukukuna tabiidir. Mevcut Acentelik Sözleşmelerinin çoğu sözleşme maddelerinin içerikleri nedeniyle bir çok farklı Kanunla ( Türk Ticaret Kanunu- Borçlar Kanunu – Sözleşmeler Hukuku ) aykırılıklar içermektedir. Haksız ve nedensiz sözleşme fesihler, ekran kapatmaları, hasar/prim ilişkisi kurularak yapılan Acentelik Fesihleri veya bunlara ait maddeler farklı kanunlar nedeni ile yasal olmayıp, yok hükmündedir. Sigorta Acentelerinin sözleşmelerinde yazmasa bile kanunlar nezdinde portföy hak mülkiyetleri vardır. Bilgilendirme yönetmeliği Acentelerin ve Şirketlerin uymakla zorunlu olduğu bir hüküm olup özellikle son zamanlarda bu anlamda sorumluluğu ve cezaları arttıran Yargıtay kararları olmaktadır. Bu yükümlülüğün sınırlı süre ile olması gerekmektedir. Bilgilendirme yükümlülüğü ve formunun mutlaka fiziki ve imzalı olarak alınma şartı olmayıp, e-posta ve benzer yollarla iletilmesi, alınması da yeterlidir.

DR. BURÇAK TATLI
(Rekabet Yasaları Açısından Sigorta Uygulamaları )
Rekabet yasaları aslında ticaret arttırılmasına yönelik uygulamalar olup, Sigorta Şirketlerinin farklı kampanya ve indirimleri, müşterilerine uyguladığı özel uygulamalar rekabet yasaları açısından uygundur. Keza bu anlamda hakim gücün kullanılması yıkıcı, sarsıcı ve kuralları bozucu olmadıkça da aykırı sayılmamaktadır.

AVUKAT CAN GEÇİM
(KVKK-Kişisel Verilerin Korunması Kanunu )
Kişilere ait her türlü bilgi Kişisel Veri sayılmaktadır. Kanuna göre, kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkumiyeti, biyometrik ve genetik verilerinin ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasak. Bu Kanun özellikle Sigorta Sektörü ve Acenteler açısından uyulması gereken birçok zorunlu madde ve hükümlere sahip. Kanuna aykırı hallerde ise hem maddi para cezaları hem de duruma göre hapis cezaları uygulanma durumu olması açısından önem arz etmektedir.

Tüm detaylarını paylaştığımız ve Acente Temsili, katılımcı yoğunluğu, Değerli konuk ve konuşmacıları ve ANITKABİR Ziyareti ile faydalı, verimli ve yoğun geçen bu Kurultayı düzenleyen başta TOBB SAİK Yönetimine, Kurultaya ev sahipliği yapan TOBB Başkanı ve Yönetimine, TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyelerine, TSB Yöneticilerine, SBM, Sigorta Tahkim Komisyonu yetkililerine, TOBB Sigorta Acenteleri İl Delegelerine, Ticaret Odaları Sigorta Meslek Komiteleri üyelerine, Sigorta Acenteleri Dernek Başkanlarına, iki ayrı panelin değerli katılımcılarına, TOBB Sigortacılık Müdürlüğü Yönetici ve çalışanlarına, emek veren tüm TOBB görevlilerine ve tabi ki değerli Acente Meslektaşlarımıza Ekibimiz adına teşekkür ediyor ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Tüm yönleri ile ele alınıp çıkarım ve sonuçlar ile raporlanacak Sigorta Acenteleri Kurultayının hayırlı olmasını ve mesleğimiz açısından faydalar getirmesini diliyoruz…