SAİK’ten broker ve acente iş paylaşımı konusunda yeni uyarı

SAİK ( Sigorta Acenteleri İcra Komitesi )  2 Mayıs 2019 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından “Broker ve Acente iş paylaşım usullerine” yönelik yapılan duyuru konusunda yeni bir uyarıda bulundu. SAİK, söz konusu tarihte yapılan duyuruya uymayanlar hakkında başka bir uyarıya gerek kalmadan cezai yaptırımlar için gerekli çalışmaları başlatacağını açıkladı.

Acentelerin Sesi’nden konuya ilişkin yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

“Değerli Meslektaşlar,

Hatırlayacağınız gibi ; SAİK ( Sigorta Acenteleri İcra Komitesi ) Yönetiminin yaptığı girişimler neticesinde 2 Mayıs 2019 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından “Broker ve Acente iş paylaşım usullerine” dair bir duyuru yayınlanmıştı. Süreci önemi nedeni ile hassasiyetle takip eden SAİK Yönetimi bu konuda ikinci bir uyarı duyurusunu bugün akşam saatlerinde tüm Sigorta Acentelerine mail ile ileterek uymayanlar hakkında başka bir uyarıya gerek kalmadan cezai yaptırımlar için gerekli çalışmaları başlatacağını duyurdu.

SAİK Yönetiminden bugün yapılan ikinci duyuruyu ve Mayıs ayında Bakanlık tarafından yayınlanan Sektör duyurusunu aşağıda bir kez daha bilgi ve dikkatinize sunuyoruz.

SAYGILARIMIZLA
ACENTELERİN SESİ EKİBİ

AEKS sisteminde yeni bir mesajınız var.
Konu : Sigorta Acentesi ve Sigorta Brokeri Arasında İş Paylaşımı
Mesaj:
Sayın Sigorta Acentesi,

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 02.05.2019 tarihli ve 2019/7 sayılı “Sigorta Acentesi ve Sigorta Brokerleri Arasında İş Paylaşımına İlişkin Sektör Duyurusunda özetle; Sistematik ve sürekli olmamak kaydıyla, Bireysel satış ve bilgilendirme süreçleri standart olan sigorta ürünlerini kapsamayan, özel yazım süreci gerektiren ve iş bazında acente tarafından çözüm üretilemeyen kurumsal, ticari ve sınai vb. özellikli işlemlerin, müşterinin bilgisi dahilinde brokerlere yönlendirilmesi vasıtasıyla sonuçlandırılması, poliçenin düzenlenmesi ve ilgili diğer işlemlerin tek bir elden gerekli yetkilendirme çerçevesinde yürütülmesi hususlarına riayet edilmesi koşuluyla mümkün görüldüğü, aksi işlemlerin ise, sigortacılık mevzuata aykırı olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Sigorta Acentesi ile Sigorta Brokeri arasında; trafik, kasko, yabacı sağlık, zorunlu deprem (DASK) gibi sigortaların satışında iş paylaşımı yapılması mümkün değildir.

Aksi takdirde ilgili mevzuatta belirtilen müeyyideler uygulanacaktır.

Önemle duyurulur.”

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi