Katastroflar reasürans fiyatlarını arttıracak

Derecelendirme kuruluşları, son iki yılda kasırga, orman yangınları ve diğer doğal afetlerin neden olduğu sigortalı hasarların reasürans yenileme oranlarını arttıracağını öne sürdü. Rekabetin ve doğal afet hasarının görece az olması nedeniyle son birkaç yıl boyunca düşen fiyatların, 2020 için ortalama % 5’e kadar yükselebileceği söz konusu kurumlar tarafından tahmin ediliyor. Ancak, Ağustos sonunda Kasırga Dorian’ın Bahamalar’ı vurmasıyla birlikte fiyatların daha fazla artabileceği belirtiliyor.

S&P, fiyatların % 5 civarında yükseliş kaydedeceğini ileri sürerken, Moody’s % 0-5’lik bir artış beklediğini söyledi, Fitch ise Monte Carlo’daki yıllık reasürans konferansı öncesinde artışın % 1-2 olacağı beklentisinde bulundu.

S&P Global’in analisti Ali Karakuyu, medyaya verdiği bilgide, “Zor değil ama sertleşen bir pazar, bu nispeten daha olumlu” derken, aynı kurumdan David Masters, sektörde yüzde 5 civarı fiyat artışlarının görüleceğini söyledi.

Temel sorun iklim değişikliği

Öte yandan sigortacılar, iklim değişikliğine bağlı kötü hava koşullarının etkisi konusunda giderek daha fazla endişe duyuyorlar. Kaliforniya’daki orman yangınlarında son yıllarda en yüksek hasar oranına çıkmasıyla, S&P, fiyatların % 30-70 oranında artış gösterebileceğini iddia etti ve “Bu pazar, daha fazla fiyat artışlarına yol açacak bir kargaşa içinde” dedi.

UBS analistleri, reasürans endüstrisinin 30 milyar dolar civarında bir aşırı sermaye pozisyonunda olduğunu, ancak 2019’daki yaklaşık 70 milyar dolarlık doğal felaket kaybının bu fazla sermayeyi aşındırabileceği tahmininde bulundu. Fitch Kıdemli Direktörü Graham Coutts, Ocak 2019’da görülen artışlara benzer şekilde fiyatların ortalama % 1-2 yükselmesini beklediğini, ancak Dorian ve diğer kasırgalardan gelen hasarlara bağlı olarak daha fazla artış görülebileceğini belirtti.