Servet Gürkan’ın gözünden Monte Carlo buluşması…

Marsh Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Servet Gürkan kendi adını taşıyan blog’unda bu yıl 63’üncüsü düzenlenen reasürans dünyasının yakından takip etiği Monte Carlo Randevusu’ndaki izlenimlerini paylaştı. Gürkan, buluşmada, reasürans şirketlerinde hiç bir telaş hiç bir endişe gözlemediğini belirterek, “Bunun iki nedeni vardı; birincisi 2019 da bu güne kadar büyük bir felaketlerin yaşanmamış olması(umarım yıl böyle biter), ikinciside marketteki fiyatların yukarı doğru yön değiştirmesiydi. Görüştüğüm bir çok reasürörde aynı görüşü paylaşıyordu” dedi.

Gürkan’ın yazısı şöyle:

“Yine bir Monte Carlo Randevusu’ndayız ki bu yıl 63.sü yapılmış oldu ve uzun bir süreden sonra ilk defa bu kadar sakin geçti. Reasürans şirketlerinde hiç bir telaş hiç bir endişe yoktu. Bunun iki nedeni vardı; birincisi 2019 da bu güne kadar büyük bir felaketlerin yaşanmamış olması(umarım yıl böyle biter), ikincisi de marketteki fiyatların yukarı doğru yön değiştirmesiydi. Görüştüğüm bir çok reasürörde aynı görüşü paylaşıyordu.

Önümüzdeki yıl reasürans yenilemeleri için bir kapasite sorunu olmadığı belirtiliyor. Çünkü son iki yıldır piyasadaki reasürörlerin birleşik rasyoları 100% ün üzerinde seyrederken bu yıl %100 ün altında olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca yatırımcılar açısından da halen cazip sektör durumunda Dünya genelinde yatırım geliri son 5 yıl ortalaması %6 olarak gerçekleşmiş. Buda bazı ülkeler 1-2% bazı ülkelerde (-) faiz getirileri yanında çok büyük bir getiri olarak ortaya çıkıyor ve sermaye sahiplerini yatırım için teşvik ediyor. Yatırımcılarda 2017 ve 2018 deki doğal afet hasarlarının zararının önümüzdeki yıllarda geri kazanılacağı inancı olduğu da bir diğer gerçek.

Hayat dışı Reasürans piyasaları durağan görünümde. Kapasite ve Sermaye sorunu yok, Faiz gelirlerindeki düşüş trendi nedeni ile bu kaybı kapatmak için teminatın daha doğru fiyatla ve şartlarla verileceğini ve bununda teknik karlılığı sağlayacağı görüşü var, ayrıca sigorta şirketlerinin yeni risk transferi araçları ile daha çok reasürans kullandıkları, birleşme ve satın almaların devam edeceği ve bununda piyasaların büyümesine destek olacağı görüşü var.

Hayat Reasürans piyasaları da durağan görünümde. Gelişmiş piyasalar düşük büyüme oranları bekliyor, Emeklilik sigortalarında büyük potansiyel olduğu inancı var, Lider Hayat reasürans şirketleri aşırı olmayan büyüme oranları ve dönemsel vefat sigortalarından sağladıkları güçlü gelirle piyasadaki konumlarını ve güçlerini koruyorlar, Hayat Reasürans piyasaları bir taraftan Solvency II’ nin getirdiği sermaye gerekliliği diğer yandan düşük yatırım geliri ne karşı temkinli ve hazırlıklı durumda görünüyor. Asya pasifik piyasaları en çok büyüyen piyasalar olarak görülürken, Uzun vadeli hayat sigortaları için İngiltere’de daha çok potansiyel olduğu belirtiliyor.

Bu yıl Randevuya damgasını vuran diğer önemli konular ise; satın alma ve birleşmelerin 20120 de de devam edeceği, İklim değişikliğinin yaratacağı riskler ve buna karşı verilecek teminatlar, Siber risklerdeki artış ve gelişmeler ile İhtiyari reasüransın önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceği beklentisi oldu.

Yüzlerce piyasa mensubu önümüzdeki yıl tekrar buluşmak ve iyi bir yıl geçirmek dilekleri ile Monte Carlo’dan memleketlerine doğru yola çıktılar.”