Çocuklarımızın geleceği için küresel iklim grevi 20 Eylül’de

Dünyanın gündemini son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliği oluşturuyor. Uluslararası organizasyonlar, devletler ve şirketler politikalarını artık iklim değişikliğine göre oluşturmaya çalışıyor. Öncelikli hedef küresel ısınmanın 1,5 derecede sınırlandırılabilmesi. Paris Anlaşmasıyla varılan bu kararı gerçekleştirebilmek için bir dizi ciddi önlemin alınması gerekiyor.  

Greta Thumberg, ABD’de 23 Eylül’de başlayacak iklim zirvesine katılmak için okulundan bir yıl izin alarak 15 günlük yelkenli yolculuğunun sonunda Atlas Okyanusu’nu aşarak New York’a ulaştı.

İklim değişikliğiyle ilgili neler yapılması gerektiği uluslararası organizasyonlar tarafından tartışılırken, İsveçli 15 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thumberg’in 2018 yılının Ağustos ayından itibaren her cuma günü ülkesinin parlamentosu önünde iklim krizine dikkat çekmek üzere okul grevine çıkması dünya çapında bir harekete dönüştü. Tek başına başladığı bu greve kısa sürede dünyanın dört bir yanından çocuklar ve gençler ortak oldu. Her cuma, kendileri için yaşanabilir bir gezegen bırakılmasını talep eden çocuklar ve gençler okullarına gitmeyip muhtelif yerlerde grev yapmaya başladı. 

Fridays for Future! 

Kısa zamanda Fridays for Future (Gelecek İçin Cumalar) adını alan ve her geçen gün büyüyen hareket kapsamında, 15 Mart ve 24 Mayıs’ta küresel bir çağrı yapıldı ve ilkinde 1.6 milyon, ikincisinde de 2 milyonun üzerinde çocuk ve gencin katıldığı eş zamanlı gösteriler düzenlendi. 

Bu yıl ise, 23 Eylül’de başlayacak Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi’nin hemen öncesinde, 20 Eylül’de iklim krizine karşı devletleri ve dünya liderlerini harekete geçirmek üzere küresel çapta eş zamanlı dev bir eylem yapılacak. Bu kez öğrencilerin çağrısına kulak veren yetişkinlerin de katılacağı grev, Türkiye’de de çeşitli il ve ilçelerde gerçekleştirilecek. Aktivistler, Türkiye’de de dünyadaki örnekleri gibi, gecikmeksizin “İklim Acil Durumu” ilan edilmesini istiyor. Türkiye Gelecek için Cumalar Hareketi ve Sıfır Gelecek kampanyası çerçevesinde bir dizi eylem düzenlenecek. İstanbul’dan Ankaraya, Çanakkale’den Antalya’ya kadar farlı il ve ilçelerde düzenlenecek eylemlerin programı için burayı tıklayabilirsiniz. 

Sıfır Gelecek Kampanyası”nın acil talepleri: 

* İklim Acil Durumu: İklim krizi derinleşirken halkın gerçeğin söylenmesi talebine karar alıcılar sessiz kalmamalı. 

* Net Sıfır Karbon Emisyonu: İnsan kaynaklı bir iklim felaketini önlemek için, sıcaklık artışı sanayi devrimi öncesi zamana göre maksimum +1,5 ° C ile sınırlandırılmalı. 

* Doğa Dostu Tarım: Endüstriyel et tüketiminin azaltılmasına, zehirsiz ve mevsimsel beslenmenin önemine ilişkin bilgilendirme çalışmaları yapılsın. 

* Fosil Yakıta Veda: Fosil yakıtların ve iklimin tahribatının tüm finansmanını ve desteğini derhal sonlandırın. 

* Güneşe Merhaba: Yenilenebilir enerjinin gelişmesine izin verin. 

* Adil Geçiş: Fosil yakıtlı santraller ve çimento, demir-çelik endüstrisi gibi iklime zarar veren tesisler de  dahil olmak üzere ekonomiyi adil bir şekilde değiştirmek ve dönüştürmek şart. 

* Kent-Kır: Kentteki tüm faaliyetlerin planlanmasında ekosisteminin, ormanların, tarım alanlarının, su havzalarının, tüm bitki ve hayvan türlerinin yaşam alanlarının korunması esas olmalı. 

* Ormanlar – Doğal Hayat: Dünyanın ciğerlerine saygı gösterin ve ormansızlaşmayı sonlandırın. 

* Ekonomi: Tüketimi azaltın ve toplum odaklı büyüme dahil ekolojik açıdan sürdürülebilir ekonomiler için güçlü planlar uygulayın. 

* Farkındalık: İklim krizinin nedenleri ve etkileri hakkında ekonomik ve politik düzeyde doğru bilgi verilsin.