“Birlik ortak paydamız ve hak ettiği yerde olması lazım”

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanlığına adaylığını açıklayan Güneş Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, TSB’nin sektörün ortak paydası olduğunu belirterek, “Sektör hedeflerinin gerisinde, her kanalda yapacak çok iş var. Sektörün çatı organı olan Birliğin hak ettiği konumda olması gerekiyor” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) 3 Ekim 2019 Perşembe günü yeni başkanını seçecek. Kısa süre önce başkanlığa adaylığını açıklayan Güneş Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, sektör basını ile biraraya gelerek başkan olması durumunda yapmak istediklerini ve hedeflerini paylaştı. Nisan 2020’deki Olağan Genel Kurul’da da başkanlığa aday olacağını belirten Benli, TSB’nin bugüne kadarki tüm yönetim kadrolarının çok iyi işler yaptığının altını çizdi. “Seçilirsek aksiyon listemizi paylaşacağız” diyen Benli sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadarki TSB başkanları sektörümüzün başarısı için çalıştılar ve zor şartlarda iyi işlere imza attılar. TSB şimdiye kadar iyi işler yaptı. Başkan olmam durumunda bu çalışmaları daha ileriye taşımak için çalışacak, sektörün tüm paydaşlarının daha fazla katılım sağlaması için uğraşacağız.. Sektör hedeflerinin gerisinde, her kanalda yapacak çok iş var.”

Sektördeki tüm şirketleri ve genel müdürleri ziyaret etmeye çalıştığını ifade eden Benli, “İyi izlenimlerle dönüyorum genel müdür ziyaretlerinden. Çünkü, Birlik ortak paydamız. Birliğin doğru konumda ve öncelikle hak ettiği noktada olması lazım. Fakat şunu belirtmem gerekiyor. TSB, 10-15 sene öncesiyle aynı bir kurum değil. OSEM, SBM, TSEV, SEGEM, Sigorta Tahkim Komisyonu, Güvence Hesabı gibi birçok güzel kurumu hayata geçirdi. Yapanların emeklerine sağlık. Bu başarılı çalışmaları tüm paydaşlarımızın kullanımına açmak lazım” diye konuştu.

Sektörde her konu eşit önemde

TSB Başkanlığına aday biri olarak baktığında sektörde her konunun eşit önemde olduğunun altını çizen Benli, “İşin getirdiği gelişmelere göre önceliklendirme yapılır. Çok taraflı bir konu, Hazine, sektör, müşteriler, acenteler. Masada bazı konular olduğunu biliyorum. Örneğin, genel şartlar bekliyor, öncelikle onun çıkması lazım. Trafik, havuz, hekim mali mesuliyet. Kıdem tazminatı, OKS. Birlikte komitelerin ötesine geçip tüm şirketlerin ortak karara katılması lazım. Bakıldığında hep birlikte bir ortak paydada buluşulabilir diye düşünüyorum.” dedi.

Adaylığına yönelik kamu tarafında iyi tepkiler aldıklarını söyleyen Benli, “Kamu otoritesi bizim en kolay ulaşacağımız yer. Çünkü bizden sektörü daha hızlı büyütecek çalışmalar bekliyorlar. Çözüm ve performans odaklılar” diye konuştu.

Kıdem tazminatı BES’in hedefleri için büyük bir adım

BES’in hedeflerine ulaşmasındaki en büyük adımın kıdem tazminatının sisteme dahil edilmesi olduğuna dikkat çeken Atilla Benli, “Kıdem tazminatı sadece BES değil SGK sistemini de tamamlayacak bir şey. Bizim fonları nasıl daha iyi yönetebileceğimizi düşünmemiz lazım. Bu konuda çalışılıyor, fırsatın heba edilmemesi lazım diye düşüyorum. Öte yandan sektörün en çok tartıştığı trafik sigortalarında kamunun hassas olması son derece normal. Matematik hesabını iyi yapıp müşteri tarafını da düşüneceğiz. Tabii ki sigorta şirketleri de zarar etmek istemez. Havuz şuan için uygun bir çözüm oldu, fakat ortak paydada buluşacağımız başka çözümlerde var, bunları da önümüzdeki dönemde konuşacağız.” dedi.

DASK’ın önemli bir kurum olduğunu ve İstanbul ya da başka yerde olabilecek depremlerde ekonomiye verilecek hasarı önleyebilecek bir birikim olduğunu ifade eden Benli, burada penetrasyonun yüzde 100 olması gerektiğine vurgu yaptı.

Potansiyelimizin farkına varmalıyız

Sektörde doğru ürünlerle ilerlemek gerektiğinin önemine dikkat çeken Benli, bu yönde reasürans sisteminin çok önemli olduğuna da değinerek, “Hazine tarafından kurulan Türk Reasürans bu anlamda sektöre önemli katkı sağlayacak, verilemeyen teminatlarla ilgili anahtar olacak. Alternatif bir güç olacak. Aynı şekilde sektörü hızla büyütecek önümüzde önemli başlıklar da bulunuyor. Alacak sigortası, Katılım sigortacılığı, Kefalet sigortası bunların en önemlileri. Potansiyelimizin farkında değiliz. Sektör olarak bunun farkına varmalıyız” diyerek sözlerini tamamladı.