“Güçlü bir ekonomi için bireysel emeklilik ile tasarrufa ihtiyacımız var”  

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), “Emekliliğiniz İçin Buluşuyoruz, Türkiye BES’leniyor” projesi kapsamında, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan Gebze OSB’de 23 Ekim 2019 tarihinde bir panel düzenledi. Gebze OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım ve EGM Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Kuruca’nın konuşmacı olduğu panele Kocaeli Çayırova GOSB TADIM Jale Yücel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri de katıldı.

“Otomatik katılım konusundaki gelişmeleri sektör olarak destekliyoruz”

EGM Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Kuruca konuşmasında, BES’in şu anda 13 milyona yakın katılımcı sayısı ve yaklaşık 115 milyar TL büyüklüğünde bir fona sahip olduğunu ifade etti. BES’in ülke tasarrufuna katkısının önemine vurgu yapan Kuruca, “Türkiye yetkin ve nitelikli insan gücü açısından oldukça şanslı bir ülke. Fakat yatırım yapmak için finansal kaynaklarımız yetersiz olduğu için yurt dışından finansal kaynak arayışına giriyoruz. Bu durumu ortadan kaldırmak için öncelikle Türkiye’de tasarruf bilincinin gelişmesi gerekiyor. Tam da bu noktada bireysel emeklilik büyük rol oynuyor. Çünkü gelişmiş ülkelere baktığımızda bireysel emeklilik, hayat sigortası gibi tasarrufların çok yaygın olduğunu görüyoruz. Bunu, bizlerin de dişimizi tırnağımıza katarak, toplumsal düzeyde gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ülke olarak sağlam ve dik durmak istiyorsak tasarruf konusunda ciddi adımlar atmalıyız“ dedi.

Otomatik katılım konusuna ve bireysel emekliliğin yurtdışı uygulamalarına da değinen Kuruca,  “Düzenleyiciler otomatik katılım ile ilgili toplum ve ekonomi için en uygun kararları alacaklardır. Otomatik katılım konusundaki gelişmeleri sektör olarak destekliyoruz.” dedi. 2003 yılından bu yana işveren katkılı BES planlarının şirketler tarafından halihazırda uygulamada olduğunu belirten Kuruca, Otomatik Katılım ile şirketlerin çalışanlarına sağlayacağı katkının şirkete çalışan bağlılığı olarak döneceğini, regülatörlerin de sistemi daha iyi hale getirmek için SDDK kurulumu gibi yoğun bir faaliyet içerisinde olduğunu ekledi.

“Tasarruf bir bilinçtir”

Gebze OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım ise yaptığı konuşmada, 170 civarında firmanın faaliyet gösterdiği, 27 bin çalışanın olduğu ve Türkiye ihracatının yüzde 6’sını yapan Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nin çok önemli bir üretim üssü olduğunu vurguladı. Yıldırım, Şu anda yüzde yüz dolulukla faaliyet gösteren Gebze Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’de bulunan 315 organize sanayi bölgesi için bir rol model. Bu modeli yurt dışına da taşımak için başladığımız çalışmaların sonuna gelmiş bulunuyoruz. Hedefimiz 2023’te en az 20 ülkede organize sanayi bölgesi kurmak ve buralardan kendi organize sanayi bölgemize 100 milyon dolar gelir sağlamak. Özellikle kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldırmak, planlı sanayileşme ve çevreye duyarlı bir üretim yapma imkanı veren OSB’ler ülkeler için büyük bir şans” dedi.

Konuşmasında Türkiye’de bir tasarruf kültürünün arzu edilen düzeyde olmadığını da vurgulayan Yıldırım, “Tasarruf bir bilinçtir. Maalesef ülke olarak bir tasarruf kültürü oluşturabilmiş değiliz. Dış ticaret açığı veren, birçok stratejik hammaddede dışa bağımlılığı yüksek olan ülkemizde, hepimize tasarruf konusunda önemli sorumluklar düşüyor” şeklinde konuştu.