BES’teki potansiyel düzenlemeler Cumhurbaşkanlığı 2020 Programında

2020 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programının Onaylanması Hakkındaki Karar Resmi Gazetede yayınlandı. Programın “2020 Programının Makroekonomik Amacı” başlıklı ikinci bölümünde BES’in öneminden de bahsedildi ve “Sistemde istikrarlı büyümenin yakalanabilmesi adına katılımcı sayısı ve fon büyüklüğü artışının sürdürülebilir kılınmasına yönelik iyileştirmeler gerçekleştirilecektir” dendi.

Ayrıca, finansal sistemdeki risk birikimini azaltmak ve finansal derinliği arttırmak amacıyla yurtdışında yaşayan vatandaşlara yönelik dövizli BES uygulamasına geçileceği belirtildi. Bunun yanı sıra, sosyal taraflar arasındaki mutabakatla tamamlayıcı emeklilik sistemine (TES) geçileceği de ifade edildi.

Gençlere avantaj

Kalkınma Planında, kamu emeklilik sistemi haricindeki sistemlerin teşvik edileceği vurgulanarak, “Bireysel emeklilik sistemi katılımcı sayısı, sistemde kalış süresi ve fon tutarının arttıracak şekilde geliştirilecektir” dendi. Buna göre, gençler için uzun dönemli tasarrufların cazip hale getirilmesi için BES’teki devlet katkılarının yaşa göre farklılaştırılacağı ifade edildi. Ayrıca katılımcıların kısa vadeli ihtiyaçları nedeniyle sistemden ayrılmalarının önüne geçilebilmesi için evlilik, sağlık, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle birikimlerin bir kısmını çekme olanağı tanınacağı vurgulandı. Otomatik katılımın, sistemde kalış süresi ve fon tutarını arttıracak şekilde yeniden düzenlenerek tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüştürüleceği de planda bildirildi.

Görsel: <a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background”>Background photo created by freepik – www.freepik.com</a>