Körfez’deki 200 sigortacı kâr baskısı altında

Dubai merkezli bir yatırım bankacılığı danışmanlığı firması olan Alpen Capital (ME), bölgenin sigorta endüstrisi üzerine hazırladığı bir raporda, GCC’deki (Körfez Bölgesi) sigorta şirketlerinin artan rekabet, yüksek düzenleme maliyetleri ve sıkı muhasebe standartları nedeniyle kârlılık baskısıyla karşı karşıya kalacağı belirtildi.

meinsurancereview.com’da yer alan habere göre, kârlılık baskısının bir diğer nedeni ise GCC sigorta sektörünün, toplamda yaklaşık 54 milyon nüfusa sahip bölgede faaliyet gösteren yaklaşık 200 sigorta şirketi ile yüksek oranda parçalanmış olması olatak gösterildi.

Zayıf krlılığın yanı sıra, bölgedeki sigorta şirketlerini bekleyen zorluklar şöyle sıralandı:

Zayıf Tüketici Harcamaları: GCC ekonomilerinde kişi başına düşen GSYH, son beş yılda küresel ekonomik yavaşlama ve petrol fiyatlarının bölgedeki özel sektör faaliyetlerine ağırlık vermeye devam etmesi nedeniyle dalgalanmakta.Zayıf tüketici harcamaları, ilgili sigorta talebini etkileyen araç ve emlak satışlarında düşüşe neden oluyor.

Düşük Penetrasyon Oranları: Sigorta ürünlerinin önemine dair düşük farkındalık ve nispeten az gelişmiş bir hayat sigortası piyasası zorluklar oluşturmaya devam etmekte ve küresel ortalama karşısında daha düşük penetrasyon oranları ile sonuçlanmakta.

Riskli Varlıklara Maruz Kalma: BAE, Katar ve Suudi Arabistan’daki sigorta şirketleri, sermaye piyasalarında oynaklığa eğilimli ve piyasaya ve ekonomik sürprizlere duyarlı hale gelen sermaye piyasalarına nispeten daha fazla maruz kalmakta.

Standartlaştırılmış Düzenlemeler ve Şeffaflık: Sigorta sektörünü düzenleyen düzenlemeler, GCC ülkelerinde önemli ölçüde değişiklik göstermekte ve böylelikle pan-GCC varlığına sahip olan sigorta şirketlerinin sayısını sınırlandırmakta. Tek tip ve şeffaf bir düzenleyici ortam, sigortacıları tekliflerini modernize etmeye ve etkin uluslararası uygulamaları benimsemeye teşvik edecek.