SAİK’ten sigorta şirketlerine çağrı

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Korkut; acentelerin yaşamış olduğu mağduriyetin en aza indirgenmesi için sigorta şirketlerine çağrı yaptı.
“Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ülkemizde de görülen COVID-19 salgınından tüm sektörler gibi; sigortacılık sektörümüz ve acentelik mesleğimiz de olumsuz yönde etkilenmektedir” diyen Korkut; şunları söyledi:

“Pek çok işyeri kapanmış ya da kısmen çalışmaktadır. Yeni iş üretim imkânı kalmamıştır. İnsanlar zorunlu sigortalarını dahi yaptırmaktan imtina eder hale gelmiştir. Prim tahsilatı ise, yapılamaz durumdadır. Bu çerçevede, personellerimizin moral ve motivasyonu kaybolmuş, evden çalışma uygulaması yeni maliyet ve yükümlülükler doğurmuştur. 16 bin acentenin pek çoğu kapanma ve binlerce personel işsiz kalma tehdidi ile karşı karşıyadır.”

Korkut, “Söz konusu salgın nedeniyle başta Hükümetimiz olmak üzere kamu ve özel sektör yetkilileri gerekli fedakârlıkları göstererek tüm imkânlarını seferber etmiştir. Pek çok sektör için teşvikler açıklanmış, kira ve vergi ödemeleri ertelenmiştir. Bu kapsamda, acenteler olarak iş ortağımız sigorta şirketlerinden aşağıdaki hususlarda destek beklemekteyiz” dedi.

SAİK Başkanı Levent Korkut isteklerini şu şekilde sıraladı:

*Acente hedefleri esnetilmeli ve ertelenmelidir.
*Acente tahsilat ödeme sorunlarına destek olunmalı, tahsilat yapılamayan poliçeler başlangıcından iptal edilmeli, prim ödemeleri ertelenmeli, daha sonra vade farksız taksitler halinde alınmalıdır. Tahsilat sorumluluğu acente üzerinde bırakılmamalıdır.
*Acente borçları asgari 3 ay süre ile ertelenmelidir.
*Komisyon ödemeleri haftalık olarak yapılmalıdır.
*Acentelerin evden çalışma maliyetlerine destek verilmelidir.
*Riziko kabul kriterleri esnetilmeli, onay süreçleri hızlandırılmalı ve şirket yetkililerine erişimde yaşanılan sıkıntılardan dolayı; acente risk kabul kriterleri güncellenerek yükseltilmelidir.
*Acente komisyonları eski seviyelerine yükseltilmeli, genel şart değişikliği de göz önünde bulundurularak trafik sigortası komisyonu yüzde 17 olarak uygulanmalıdır.
*Sigorta şirketlerinin acentelerine yönelik yurt içi ve yurt dışı seyahat programları iptal edilmeli; söz konusu organizasyonların maliyeti acentelerine ek teşvik olarak dağıtılmalıdır.