Afet hasarlarının maliyeti 306 milyar doları bulacak

Afet hasarlarının maliyeti 306 milyar doları bulacak

Dünyada geçen yıl meydana gelen doğal afetlerin maliyetinin 306 milyar doları, sigortalı hasarların ise 136 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Swiss Re’nin yayını Sigma’da yer alan değerlendirmeye göre, bu hasar kayıtlardaki en büyük üçüncü hasar olarak yer alıyor. Doğal felaketlerden en çok zarar gören ülke olan ABD, ardı ardına gelen Harvey, Irma ve Maria kasırgaları sonucu 2005’ten beri sigorta kayıtlarında ikinci en pahalı Kasırga sezonunu geçirdi.

Geçen yıl meydana gelen doğal ve insan kaynaklı felaketlerden kaynaklanan sigortalı küresel zararların önceki 10 yıllık ortalamanın çok üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Tahminî 136 milyar dolarlık sigortalı kayıp 1970 yılından beri tutulmaya başlayan Sigma kayıtlarında üçüncü sırada yer alıyor. Felaketlerde önceki yıl toplam 188 milyar dolarlık ekonomik kayıp meydana gelmişken, 2017’de yüzde 62 oranında yükselerek 306 milyar dolara çıktı.  Ekonomik ve sigorta zararlar, yılın ikinci yarısında özellikle ABD ve Karayipler’i vuran üç büyük kasırga olan Harvey, Irma ve Maria ile  ABD’nin California eyaletinde meydana gelen orman yangınlarının etkisiyle fırladı. Geçen yıl felaketlerde dünya genelinde, 11 bini aşkın insan öldü ya da kayboldu.

Sigortalı hasar katlandı

Geçen yıl afet olaylarından kaynaklanan küresel sigortalı kayıplar 2016 yılına göre katlanarak 65 milyar dolardan 136 milyar dolara çıktı. Bu da  önceki 10 yıllık ortalama olan 58 milyar dolardan hayli yüksek. Sigortalı zararın 131 milyar dolarlık bölümünü doğal, kalan 5 milyar dolarlık bölümünü ise insan kaynaklı felaketlerden meydana geliyor.

Son yıllarda katastrofik olaylardan kaynaklanan yıllık sigorta kayıplarının birkaç kez 100 milyar doları aştığını belirten Swiss Re Afet Riskleri Yöneticisi Martin Bertogg, “Sigorta endüstrisi, bu kadar yüksek kayıplarla çok iyi başa çıkabileceğini gösterdi ancak önemli bir sigorta boşluğu da varlığını koruyor ve buraya sektörün erişimi genişletebilirse, daha fazla insan ve işletme felaket olaylarından kaynaklanan zarara karşı daha donanımlı hale gelebilir” diyor.

Geçen yılın ikinci yarısında ABD’deki aşırı hava koşulları sigortalı kayıpların büyümesinin temel nedeni oldu. Oysa yılın ilk yarısında, katastrofik olaylardan kaynaklanan kayıplar, 2016 yılının aynı dönemine göre daha düşük ve önceki 10 yıldaki ilk altı aylık ortalamanın epeyce altındaydı.

Ağustos ve Eylül ayında, Harvey, Irma ve Maria olmak üzere “Kategori-4” boyutundaki üç kasırga – ABD’yi vurdu. Üç kasırganın tahribatı Teksas sahillerinden Batı Florida’ya, Karayipler’e kadar uzanarak toplam yaklaşık 93 milyar dolarlık sigortalı kayba yol açtı. Çok geniş bir alanı, çok sayıda iş kolunu etkileyen kasırgaların yayıldığı geniş alan nedeniyle sigortalı kayıpların tespiti henüz tamamlanmış değil.

Harvey, Irma ve Maria’nın yol açtığı hasar ABD’de geçen yılı 2005’ten bu yana ikinci en pahalı kasırga sezonu haline getirdi. Swiss Re Baş Ekonomisti Kurt Karl “ABD’de birkaç yıldır kasırga faaliyetinde durgunluk vardı. 2005 yılında Katrina, Rita ve Wilma’dan beri kıyı bölgelerinde yaşayanların ve buradaki yeni evlerin sayısında belirgin bir artış olmuştu, bu yüzden bir kasırganın vurduğu yerlerdeki zarar eskisine göre çok daha yüksek oldu” diyor.